x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FSLI respinge culpabilizarea dascălilor pentru bacalaureat

FSLI respinge culpabilizarea dascălilor pentru bacalaureat

de Nicoleta Craciun    |    09 Iul 2008   •   00:00

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) respinge culpabilizarea colectivă a dascălilor în cazul examenului de bacalaureat din acest an, din partea unor "luptători pentru dreptate, percepuţi ca marionete politice", şi cere Ministerului Educaţiei să verifice acuzaţiile de fraudă

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) respinge culpabilizarea colectivă a dascălilor în cazul examenului de bacalaureat din acest an, din partea unor "luptători pentru dreptate, percepuţi ca marionete politice", şi cere Ministerului Educaţiei să verifice acuzaţiile de fraudă.

Federaţia susţine, într-un comunicat semnat de preşedintele FSLI, Aurel Cornea, că nu este adeptă a principiului de a se "ascunde gunoiul sub preş", însă respinge "culpabilizarea colectivă a dascălilor acestei ţări, etichetaţi ca fiind «hoţi şi şpăgari»".

"Prezenţa mediatică a unor «imaculaţi« şi «luptători pentru dreptate», percepuţi ca marionete politice, care au clamat că există «grave nereguli în desfăşurarea examenului de bacalaureat» chiar de la începutul acestuia, precum şi afirmaţiile jignitoare ale anumitor lideri de sindicat conform cărora «profesorii iau mită pentru că au salarii mici», au creat un climat de tensiune care a condus atît la bulversarea elevilor cît şi a celor care au făcut parte din comisiile de examen", se arată în comunicatul FSLI.

Federaţia admite că au existat cazuri punctuale de membri în comisiile de bacalaureat, evaluatori sau supraveghetori care au permis elevilor "să obţină note nemeritat de mari" şi cere Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi organelor abilitate ale statului să demareze urgent verificări şi să-i sancţioneze aspru pe cei găsiţi vinovaţi. De asemenea, federaţia se delimitează de "cei care se pretează la astfel de fapte reprobabile şi luptă pentru apărarea drepturilor celor care îşi îndeplinesc cu profesionalism şi demnitate datoria de dascăl".

Totodată, FSLI cere preşedintelui Traian Băsescu şi partidelor politice să urgenteze elaborarea Strategiei pentru educaţie şi să se finalizeze Pachetul legislativ al educaţiei, "pentru a se crea premizele unei schimbări profunde a învăţămîntului romînesc".

Reacţia FSLI vine după ce, marţi, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei (AEACE), Gheorghe Rădulescu, a spus că vrea să depună plîngere penală la Parchetul instanţei supreme împotriva ministrului Educaţiei şi a altor trei persoane despre care susţine că au fost implicate în fraudarea bacalaureatului.

Acesta a precizat şi că există mari diferenţe între judeţe privind procentele de promovabilitate, unele dintre ele, cele mai mici, fiind mai aproape de realitate, pentru că în aceste cazuri corectarea a fost severă. Mai mult, în opinia sa, rezultatele de la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, nu reflectă situaţia şcolară a elevilor.

×
Subiecte în articol: observator fsli