x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funcţionari de la ARR Bihor, judecaţi pentru corupţie

Funcţionari de la ARR Bihor, judecaţi pentru corupţie

de Violeta Fotache    |    23 Mar 2011   •   16:56

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DERBAN IONEL SORIN, inspector de trafic în cadrul Autorităţii Rutiere Române–Agenţia Bihor (A.R.R. Bihor), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- patru infracţiuni de luare de mită,
- trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi
- două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

IEPURE VIOREL, inspector de trafic în cadrul A.R.R. Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice,
- luare de mită,
- fals intelectual şi
- două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

TELIBAŞA CIPRIAN VASILE, inspector de trafic în cadrul A.R.R. Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită,
- abuz în serviciu contra intereselor publice şi
- patru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

SABĂU SEBASTIAN MARIAN, inspector de trafic în cadrul A.R.R. Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trei infracţiuni de trafic de influenţă,
- luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice;

IANC ADRIAN SEBASTIAN, inspector de trafic în cadrul A.R.R. Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut patru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

BUTIRI CRISTIAN ADRIAN, inspector de trafic în cadrul A.R.R. Bihor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

LUPU GHEORGHE MIRCEA MARIUS, referent de specialitate în cadrul A.R.R. Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la luare de mită şi

ŢECU MARGARETA în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, in rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpaţii Derban Ionel Sorin, Sabău Sebastian Marian, Iepure Viorel, Ianc Adrian Sebastian, Telibaşa Ciprian Vasile şi Butiri Cristian Adrian, în calitate de inspectori de trafic în cadrul A.R.R. Bihor, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au aplicat reprezentanţilor legali ai unor societăţi comerciale sau conducătorilor auto sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la transporturile rutiere, cum ar fi: lipsa copiei licenţei de transport, lipsa certificatului de competenţă profesională şi a diagramelor tahografice, etc. În unele situaţii, inspectorii de trafic au pretins sume de bani şi foloase materiale cu titlu de mită pentru a nu aplica astfel de amenzi.

Astfel, inculpatul Derban Ionel Sorin a pretins şi primit cu titlu de mită, atât personal cât şi prin intermediul inculpaţilor Lupu Gheorghe Mircea Marius şi Ţecu Margareta, suma totală de 2.200 lei şi materiale de construcţii pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale reprezentanţilor legali ai unor societăţi comerciale pentru încălcarea reglementărilor legale referitoare la activitatea de transport rutier.
La rândul său, în acelaşi scop, inculpatul Sabău Sebastian Marian a primit cu titlu de mită materiale de construcţii, carburanţi auto şi băuturi alcoolice în valoare totală de 610 lei pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale.
De asemenea, inculpaţii Iepure Viorel, Ianc Adrian Sebastian, Telibaşa Ciprian Vasile şi Butiri Cristian Adrian şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au aplicat amenzi contravenţionale în condiţiile în care au depistat în trafic mai multe autovehicule de transport care circulau fără avea documente legale de transport.

În această modalitate, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Comunei Derna şi Primăria Girişu de Criş au fost prejudiciate cu suma totală de 488.000 de lei reprezentând cuantumul amenzilor care nu au fost aplicate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

×
Subiecte în articol: dna arr