x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeriu a dispus controale în universităţi pentru verificarea datelor.

Funeriu a dispus controale în universităţi pentru verificarea datelor.

18 Iun 2011   •   14:01

Echipe mixte de control din Ministerul Educatiei vor verifica datele transmise de universitati in vederea clasificarii, intrucat o analiza a acestora lasa sa se intrevada raportarea unor date gresite, a declarat ministrul Daniel Funeriu.

"Am semnat un ordin de ministru prin care o echipa mixta formata din cate un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) vor merge in control in toate universitatile pentru a verifica corectitudinea datelor transmise de catre acestea in vederea clasificarii", a spus ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu.

El a multumit tuturor universitatilor care au transmis datele cerute in vederea clasificarii, "in pofida unor tentative de boicot lansate de catre presedintele Consiliului National al Rectorilor (CNR), Ecaterina Andronescu.

"Ma bucur ca majoritatea universitatilor si-au luat foarte in serios misiunea si au raportat datele cerute. Le multumesc pentru efortul depus. Presedintele CNR a incercat un boicot, dar universitatile au trimis datele. In acelasi timp, o analiza preliminara lasa sa se intrevada si raportarea unor date gresite, umflari de date in vederea unei clasificari mai bune. De aceea am dispus acest control", a mai spus ministrul Educatiei.

Universitatile vor fi clasificate impreuna cu experti ai Asociatiei Universitatilor Europene, in baza datelor transmise de catre fiecare institutie de invatamant superior.

In cazul in care o institutie de invatamant s-a clasat, intentionat, intr-o categorie superioara celei reale ar putea fi sanctionata, conform Legii educatiei, pentru declaratii false si inducerea in eroare a publicului.

Universitatile vor fi clasificate in trei categorii, respectiv universitati centrate pe educatie, care au numai pregatire de licenta, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica, care au licenta si masterat si universitati de cercetare avansata si educatie, care au licenta, masterat si doctorat.

Noua Lege a educatiei prevede clasificarea universitatilor de catre un organism extern. La cererea ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, Asociatiei Universitatilor Europene a acceptat sa fie organismul extern de evaluare.

×