x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeriu, despre raportul Corpului de control al premierului: Voi analiza acuzaţiile aduse de Guvern şi voi răspunde celor îndrituiţi

Funeriu, despre raportul Corpului de control al premierului: Voi analiza acuzaţiile aduse de Guvern şi voi răspunde celor îndrituiţi

16 Mai 2013   •   13:39
Funeriu, despre raportul Corpului de control al premierului: Voi analiza acuzaţiile aduse de Guvern şi voi răspunde celor îndrituiţi
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu afirmă că va răspunde celor îndrituiţi să investigheze acuzaţiile care i se aduc, ca urmare a raportului întocmit de Corpul de control al premierului şi susţine că este vorba despre o acuzaţie a Guvernului împotriva sa.

"Este vorba despre o acuzaţie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, împotriva mea şi a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licenţe pentru computerele din şcoli, contracte începute între 2000 şi 2004. Am vegheat să nu se producă ilegalităţi la Ministerul Educaţiei pe perioada mandatului meu", scrie Funeriu joi pe blogul său personal.

El subliniază că au existat plângeri împotriva sa ca ministru, dar că niciuna dintre ele nu s-a dovedit a fi adevărată, că au fost calomnii.

"Voi analiza acuzaţiile aduse de Guvern şi voi răspunde celor îndrituiţi să investigheze aceste acuzaţii. Vreau să se aplice legea ca oricărui cetăţean al ţării", susţine Funeriu.

Corpul de control al primului-ministru va sesiza DNA în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul pentru Societatea Informaţională în vederea valorificării constatărilor şi concluziilor menţionate în Raportul de control în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

"Fapta ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, domnul Daniel Petru Funeriu şi a ministrului comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, domnul Valerian Vreme, de a semna şi promova spre aprobare 'Nota privind licenţele pentru produsele Microsoft utilizate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în şcoli' în care s-a consemnat împrejurarea necorespunzătoare adevărului conform căreia acordul-cadru nr. 32/12.08.2009 încheiat în baza H.G. nr. 460/2009 "permite încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe ale MECTS, pentru şcoli", în condiţiile în care în H.G. nr. 460/2009 nu a fost reglementată situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ, având drept consecinţă încheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, angajament legal în baza căruia Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a efectuat plăţi în sumă totală de 8.825.673,50 euro, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual, prevăzută de art. 289 Cod penal", se arată în raport.

De asemenea, relevă documentul, Daniel Funeriu şi-a exercitat ''defectuos atribuţiile de serviciu'', comandând Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, prin mai multe adrese pe care şi le-a asumat prin semnare, închirierea unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, destinate unităţilor de învăţământ, necesarul de licenţe fiind stabilit în mod defectuos, fără a se ţine cont de configuraţia hardware a computerelor, fiind luate în calcul toate staţiile de lucru şi serverele achiziţionate în perioada 2001 - 2008, prin programele SEI I - SEI V şi RURAL, deşi unele nu mai permiteau instalarea noilor produse software datorită configuraţiei hardware.

Raportul arată că acest lucru a determinat încheierea unui contract în baza căruia Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale s-a obligat să plătească preţul aferent pentru 179.259 de licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, mai mare cu 72.990 faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, având drept consecinţă naşterea obligaţiei de plată a unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile în sistemul educaţional, sumă care a constituit pagubă adusă bugetului statului.

×