x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeriu vrea meseriaşi: Liceele cu promovabilitate zero la bacalaureat ar putea fi reorganizate

Funeriu vrea meseriaşi: Liceele cu promovabilitate zero la bacalaureat ar putea fi reorganizate

05 Iul 2011   •   07:59
Funeriu vrea meseriaşi: Liceele cu promovabilitate zero la bacalaureat ar putea fi reorganizate

Ministrul Educatiei ia la tinta liceele in care "nu se face carte pentru a obtine un bacalaureat cu valentele unui bacalaureat autentic". Daniel Funeriu a declarat, aseara, la TVR, ca aceste "locuri" ar putea fi transformate in unitati pentru invatamantul profesional de care Romania are nevoie, intrucat s-a pierdut notiunea de meserias.

"Toate locurile in care nu se face carte pentru a obtine un bacalaureat cu valentele unui bacalaureat autentic ar putea fi transformate. In acele locuri trebuie sa se dezvolte un invatamant relevant, de exemplu, invatamant profesional", a declarat Funeriu, potrivit Mediafax.

Intrebat ce se va intampla cu liceele din Iasi care de doi ani au promovabilitate zero la bacalaureat, ministrul Educatiei a raspuns ca "toate aceste situatii vor fi analizate. Apoi vom decide trasformarea lor".

Seful ISJ Iasi, Liliana Romaniuc, a declarat, ieri, ca niciun candidat de la grupurile scolare din localitatile iesene Holboca si Vladeni nu a reusit sa promoveze bacalaureatul si ca va fi declansata o ancheta la cele doua unitati. In judetul Iasi, 41,9 la suta dintre candidati au promovat examenul de bacalaureat, fiind cel mai slab rezultat inregistrat in ultimii 20 de ani.

Profesorii nu mai vor sa faca parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate

"Cadrele didactice au cuplat la indemnul meu de a fi corecti. Cadrele didactice din Romania s-au saturat sa fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate, de la seriozitate. Anul trecut cadrele didactice au dat un mesaj foarte clar cand au spus sa nu se faca greva, sa nu fie inghetat anul scolar", a mai spus Funeriu.

El a precizat ca relatia elev-profesor functioneaza in 50 la suta din cazuri si ca in tot atatea nu functioneaza.

"Cred ca autoritatea profesorilor prin prisma acestor noi rezultate la bacalaureat este mult intarita. Nu cred ca vom mai vedea foarte multi elevi in clasa a XII-a care vor chiuli de la ore sau care nu vor mai fi seriosi. Este un dus rece, dar cred ca trebuie sa tindem spre o Romanie cu fruntea sus si nu cu mana intinsa", a declarat ministrul Educatiei. El a insistat asupra faptului ca prin acest bacalaureat profesorii si-au recastigat o mare parte din demnitatea lor sociala.

"Au vrut sa dovedeasca ca nu mai vor sa faca parte din acesta imensa problema pe care o avem. Insa pentru partea financiara facem tot ceea ce Romania isi poate permite azi", a adaugat ministrul Educatiei. Referitor la titularizare, ministrul Funeriu a spus ca si la acel concurs va fi toleranta zero fata de frauda.

×