x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Furnalul în care a fost produsă fonta folosită la construirea Turnului Eiffel, obiectiv turistic

Furnalul în care a fost produsă fonta folosită la construirea Turnului Eiffel, obiectiv turistic

04 Ian 2012   •   21:00
Furnalul în care a fost produsă fonta folosită la construirea Turnului Eiffel, obiectiv turistic

Furnalul din satul hunedorean Govajdie, cunoscut pentru faptul ca a produs fonta necesara realizarii mai multor elemente de rezistenta ale Turnului Eiffel, va fi reabilitat si pus in valoare din punct de vedere turistic in baza unui proiect cu finantare nerambursabila estimat la 1,5 mi­lioane de euro, informeaza Agerpres.

Proiectul a fost elaborat de Primaria comunei Ghelari, pe raza careia se afla satul Govajdie, si va fi finantat prin Programul Operational Regional dupa organizarea licitatiei publice de executie."Intentionam ca lucrarile de reabilitare ale furnalului sa fie incepute in primavara acestui an si sa se incheie in toamna. In cadrul proiectului va fi refacut acoperisul halei in care se afla furnalul, vor fi efectuate reparatii la fundatie si vor fi consolidate zidurile. De asemenea, va fi refacuta gara veche din Govajdie, dupa modelul initial din anul 1800", a declarat ieri primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan.
In proiect a fost inclusa si reabili­tarea caminului cultural din Govajdie, acesta urmand sa fie transformat in Muzeul Fierului. In acest loc vor fi posibile proiectii tridimensionale cu imagini ale furnalului, in diferite perioade ale existentei acestuia. Langa Muzeul Fierului vor fi amplasate cateva case traditionale din Tinutul Padurenilor.

Turistii interesati de aceste obiective vor fi adusi din Hunedoara la Govajdie cu o replica a mocanitei, deosebirea fiind ca vagoanele trenuletului vor fi montate pe roti din cauciuc si nu pe boghiurile de cale ferata ingusta. Traseul gandit de autoritatile locale include Castelul Corvinilor din Hunedoara, Catedrala Ortodoxa din Ghelari ? singura dintr-o comuna romaneasca, intrarea intr-o mina de fier, furnalul si Muzeul Fierului din Govajdie.

Furnalul din Govajdie a fost pus in functiune in anul 1806, fiind primul din lume in care se utiliza un proces de productie continuu a fontei. Constructia furnalului in zona Ghelari a fost determinata de faptul ca acesta se afla in apropierea zacamintelor de fier din Muntii Poiana Rusca.

Furnalul inregistreaza un maxim de activitate in perioada anilor 1871-1889. Calitatea fontei produse in acea perioada a facut ca ea sa fie utilizata si la fabricarea mai multor elemente ce alcatuiesc structura de rezistenta a Turnului Eiffel din Paris. Dupa aparitia Uzinelor de Fier de la Hunedoara, furnalul a intrat in declin, ultimele reparatii fiind efectuate in timpul primului razboi mondial. In timp, acoperisul si zidurile halei de productie s-au degradat, dar furnalul s-a mentinut in conditii bune.

×
Subiecte în articol: turnul eiffel