x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Furtuna pe Litoral - 26 de oameni, salvati din mare

Furtuna pe Litoral - 26 de oameni, salvati din mare

de Dana Ciobanu    |    09 Aug 2005   •   00:00
Furtuna pe Litoral - 26 de oameni, salvati din mare

Furtuna iscata din senin a luat pe sus corturile de la Vama Veche. 26 de persoane tarate in larg de valuri au fost salvate de Politia de Frontiera.

O furtuna s-a iscat din senin, luni dupa-amiaza, pe Marea Neagra. Valurile si vantul puternic au luat in larg oameni si ambarcatiuni de agrement sau pescaresti, Politia de Frontiera inregistrand mai multe apeluri SOS.

La Vama Veche, Nava de Patrulare 33 si doua salupe de interventie au plecat in cautarea turistilor imbarcati pe cinci hidrobiciclete duse in larg. 12 din cele 16 persoane disparute au fost recuperate si aduse la mal, chiar la Vama Veche, unde au primit asistenta medicala de urgenta, iar hidrobicicletele au fost aduse pe uscat. Celelalte patru persoane, trei cetateni romani si un cetatean elvetian, au fost aduse la Grupul de Nave din Mangalia. La Eforie a fost reclamata disparitia pe mare a unei barci de pescari, cu doua persoane la bord, in cautarea careia au fost trimise Nava de Salvare "General Paraschivescu" si Vedeta de Patrulare 39. Si la Popas 3 Mamaia a fost semnalata disparitia a doua barci cu opt persoane, care au fost recuperate si aduse la mal. La ora inchiderii editiei nici o nava de patrulare a Politiei de Frontiera nu se mai afla pe mare, dar elicopterele matura coasta romaneasca a Marii Negre, in cautarea celor care ar fi putut fi luati de valuri. La numarul de urgenta 112 nu a mai fost semnalat nici un caz de acest fel, ne-a informat Adrian Toba, inspector-sef la Politia de Frontiera Constanta.

NOROCOSI. Desi au fost luati de valuri, tinerii au fost recuperati la timp

RECUPERATII DIN MANGALIA. Trei tineri romani si o tanara din Elvetia, despre care am aflat ca sunt recuperati de pe hidrobicicletele duse de vant in larg, la Vama Veche, se uscau intr-una din camerele Grupului de Nave din Mangalia, acolo unde i-au pus pe uscat salupele Politiei de Frontiera. Pareau destul de relaxati dupa aventura pe care au trait-o cu doar 200.000 de lei pe ora, atat cat costa inchirierea unei hidrobiciclete. Infofoliti bine in hainele date de politisti, cei patru radeau si povesteau prin ce au trecut. "Initial am fost patru insi in ambarcatiune. Eram la vreo 300 de metri in larg, cand doi din grupul nostru au luat-o inot spre mal. Vantul se intetise tare", povestesc Robert si Ionut. Daca ar mai fi fost dusi de valuri inca vreo 10 minute, nu ar mai fi vazut tarmul. Plecarea inot a prietenilor lor a facut loc in hidrobicicleta unor alti doi turisti fara noroc. Radu si Corina inchiriasera si ei o astfel de ambarcatiune, care s-a stricat chiar inainte de a se isca furtuna. "La vreo 5 minute dupa ce am iesit pe mare, s-a rupt un scaun. Eu nu mai puteam da din pedale, iar Corina nu putea controla singura directia. Apoi ne-a luat vantul si ne-am mutat in hidrobicicleta in care erau Robert si Ionut", ne-a spus Radu. Corina este cetatean elvetian si a ajuns in Romania acum sase luni. Tanara de 22 de ani este globetrotter si, inainte de a parasi tara noastra, a vrut sa vada si Marea Neagra. A avut parte de o aventura care insa nu o sperie, de vreme ce ne-a spus ca s-ar intoarce pe mare cu hidrobicicleta. Cu conditia sa nu fie furtuna!

UNDE DAI SI UNDE CRAPA! Cautarile disparutilor pe mare au fost cu noroc pentru politistii de frontiera. Acestia au prins in apropierea localitatii 2 Mai doi infractori care trecusera fraudulos granita, avand asupra lor o cantitate destul de mare de aur si argint. Ursescu David, de 18 ani, si Magdici Precop, de 22 de ani, ambii din judetul Suceava, au trecut frontiera din Bulgaria in Romania cu 0,675 kg metal galben si 0,875 g metal alb, despre care au declarat ca le-au cumparat pentru a le vinde in Grecia.

PLAJA
Visul Vamii s-a transformat ieri dupa-amiaza intr-un adevarat cosmar pentru turistii iubitori de cazare la nisip. Cerul s-a-ntunecat brusc si-a stors o ploaie care parea doar o rapaiala scurta de vara. In doar cateva minute, vartejurile au ridicat Vama-n picioare, mai ceva ca orice parada de muzica house de pana acum. Scaunele se izbeau de turistii disperati sa-si gaseasca adapost, placi de lemn loveau tot ce-ntalneau in cale, ba chiar si tabla de pe casele mai vechi rivaliza cu corturile zburatoare! Plaja s-a golit repejor, terasele asemenea. Tarabagiii si-au inchis sandramalele, cortistii cautau dezorientati adapost prin cele cateva localuri si vile de inchiriat. Toate acestea intr-o bezna alba, bezna nisipului rascolit de vartejuri. (Miruna Mihalcea)

PORTURI
Porturile maritime Constanta, Constanta-Sud Agigea, Mangalia, Midia si Canalul Dunare - Marea Neagra au fost inchise, luni, din cauza vantului foarte puternic si a valurilor care ating pana la 8 metri inaltime, transmite Mediafax. Purtatorul de cuvint al Port Control Constanta, Florea Rasica, a declarat ca vantul foarte puternic ajunge pana la 80 de kilometri pe ora in larg, la tarm la 60 de kilometri la ora, iar valurile au o inaltime de 8 metri.
×
Subiecte în articol: observator