x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriel Oprea: Atacurile din 11 septembrie arată că terorismul poate lovi oriunde şi oricând

Gabriel Oprea: Atacurile din 11 septembrie arată că terorismul poate lovi oriunde şi oricând

11 Sep 2018   •   12:16
Gabriel Oprea: Atacurile din 11 septembrie arată că terorismul poate lovi oriunde şi oricând

Ziua de 11 septembrie este, de 17 ani, o zi tristă pentru întreaga lume şi un reper major în istoria recentă, iar atacurile din 11 septembrie arată că terorismul poate lovi oriunde şi oricând, afirmă fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea. 

"Indiferent de naţiunea din care provenim sau de locul în care se află ţara noastră pe harta lumii, cu toţii trebuie să fim solidari cu poporul american, cu familiile victimelor şi cu toţi cei care au de suferit, sub o formă sau alta, de pe urma atacurilor teroriste. 11 septembrie 2001 a fost momentul care a arătat că valorile democratice, drepturile, libertăţile şi principiile lumii trebuie apărate cu totul altfel decât au fost apărate până atunci. A fost momentul care a demonstrat că, dincolo de ceea ce se întâmplă în interiorul graniţelor, siguranţa şi securitatea cetăţenilor depind şi de evoluţiile din cele mai îndepărtate regiuni ale globului. Mai ales în contextul actual, când instabilitatea se manifestă cu efecte dramatice în tot mai multe zone ale globului, este extrem de important să înţelegem tot mai bine semnificaţiile acelei zile", a scris Oprea pe Facebook. 

Potrivit acestuia, atacurile din SUA, dar şi cele din statele europene, au arătat că terorismul poate lovi oriunde şi oricând şi că nicio ţară nu este pe deplin apărată împotriva acestui flagel. 

"După 11 septembrie 2001, România a suferit alături de întreaga lume, dar a şi învăţat o lecţie foarte importantă: stabilitatea şi securitatea se câştigă greu, dar se menţin şi mai greu. De aceea, intensificarea cooperării cu partenerii strategici şi întărirea propriilor capacităţi de intervenţie sunt esenţiale pentru prevenirea sau contracararea altor ameninţări. Pacea, libertatea şi securitatea nu sunt ireversibile, iar lupta pentru apărarea acestor valori nu trebuie să fie trecută niciodată în plan secundar", a mai spus Gabriel Oprea. 

La 11 septembrie 2001, Statele Unite ale Americii erau lovite de un atentat fără precedent în istorie, la ora locală 8.45 (15.45 - ora României), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines lovind unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York. Câteva minute mai târziu, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, loveşte cel de-al doilea turn. La puţin timp, cele două clădiri impunătoare, unul dintre simbolurile metropolei americane, se prăbuşeau, provocând moartea a mii de oameni. AGERPRES

×
Subiecte în articol: gabriel oprea