x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Garda de mediu - Romplumb Baia Mare, fara autorizatii

Garda de mediu - Romplumb Baia Mare, fara autorizatii

de Elena Stan    |    28 Feb 2007   •   00:00
Garda de mediu - Romplumb Baia Mare, fara autorizatii

Societatea Romplumb functioneaza in ilegalitate. Aceasta nu are autorizatie de mediu, nu are autorizatie de gospodarire a apelor si nu a sistat activitatea depozitului de zgura la finele anului trecut.

Fabrica de la Baia Mare a fost controlata recent de Garda Nationala de Mediu. "Romplumb este o situatie mai delicata, deoarece este o unitate care nici pana in prezent nu a fost autorizata, din 1994, cand a inceput procesul de autorizare de mediu in Romania. Tot timpul s-a mers pe studii, pe tot felul de alte minuni. In prezent functioneaza, pentru ca asa este legea in Romania. Pentru nerespectarea de sistare a depozitarii de zgura, la 31 decembrie 2006, am facut plangere penala, asta este procedura legala. Garda Nationala de Mediu se judeca cu Romplumb. Pana nu se pronunta instanta suntem legati de maini si de picioare", a declarat Octavian Patrascu, comisar general adjunct in cadrul Garzii Nationale de Mediu (GNM).

Societatea nu a cerut autorizatie de gospodarire a apelor, pentru ca, la evacuare, apele depasesc limitele admise la indicatorul plumb.

AUTORIZATIE INTEGRATA. Documentatia depusa de Romplumb a fost completata de mai multe ori, insa nu este intreaga nici acum. Motivul completarilor a constat in neconcordante in descrierea fluxului tehnologic si a instalatiilor. Conform legislatiei europene, toti marii poluatori sunt obligati sa obtina autorizatia integrata de mediu pana la data de 30 octombrie 2007. Astfel, investitiile de mediu ale unei societati, care erau puse pe o perioada lunga de timp, sunt preluate de autorizatiile integrate. "Autorizatia integrata de mediu presupune o documentatie si un plan de actiune esalonat,in functie de termenele de tranzitie primite. Termenele din planul de actiune sunt stabilite de agentul economic impreuna cu Agentia regionala de Protectie a Mediului. Asta nu inseamna ca trebuie sa crezi agentul economic intru totul", a explicat Octavian Patrascu.

AMENZI
"I-am sanctionat de trei ori, valoarea amenzilor ajungand la 185.000 RON, insa de fiecare data amenda a fost contestata. Suntem prea amarati ca sa ne carpim. Acolo trebuie luate masuri urgent"
Octavian Patrascu
comisar general adjunct
Garda Nationala de Mediu

INVESTITII. "Pentru a face investitiile de mediu necesare la Romplumb vorbim de cateva sute de milioane de euro", a spus Octavian Patrascu. In plus, investitiile de mediu sunt considerate investitii care nu aduc profit. "Noi nu avem acces la conditiile din contractul de privatizare, nu stim ce investitii s-a angajat cumparatorul sa faca. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu ne informeaza. De regula ni se spune ca gasim informatiile pe site-ul autoritatii, insa nu gasesti nimic. Momentan, Ministerul Economiei, in portofoliul caruia este Romplumb, a spus ca ne va trimite pozitia sa oficiala. Acolo ori inchide, ori vinde", a declarat Octavian Patrascu. Din cele 6,6 milioane RON, reprezentand investitiile Romplumb de anul trecut, au fost achizitionati numai 100 de saci de filtru de pulberi, actiune care poate fi considerata investitie de mediu. In rest, au fost reabilitate cladiri, au fost efectuate zugraveli, insa acestea nu pot fi considerate investitii de mediu. Pentru anul acesta, societatea si-a propus sa faca investitii in valoare de 7,1 milioane RON, insa nu a specificat in ce domeniu.

CALITATEA AERULUI
Calitatea aerului in zona Baia Mare este afectata considerabil de emisiile de pulberi cu continut de plumb, cadmiu si dioxid de sulf, spune comisarul Octavian Patrascu (foto). In unele zone, concentratia de plumb din aer este de zece ori mai mare decat limita admisa, insa sunt si situatii unde depasirea este de 17 ori mai mare. Aceasta situatie este determinata de uzura fizica si morala a utilajelor din dotare. Mai mult, instalatia de la combinatul Romplumb fiind foarte veche este foarte greu sa se conformeze.
×
Subiecte în articol: verde! mediu romplumb