x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gastronomie la "kilometrul 0"

Gastronomie la "kilometrul 0"

de Tudor Cires    |    19 Oct 2008   •   00:00
Gastronomie la "kilometrul 0"

Workshopul organizat de Jurnalul de bucătărie a deschis joi Bucharest Food Festival, primul eveniment românesc de acest fel dintr-o serie internaţională care face succes de mai bine de 30 de ani.



Workshopul organizat de Jurnalul de bucătărie a deschis joi Bucharest Food Festival, primul eveniment românesc de acest fel dintr-o serie internaţională care face succes de mai bine de 30 de ani.

Zeci de ore de program artistic, zeci de expozanţi din domeniile industriei alimentare şi restauraţiei, produse tradiţionale, ecologice sau bio, concursuri de tot felul, pentru mici şi mari, pentru profesionişti şi amatori într-ale gastronomiei. O carte de vizită care cheamă sute de bucureşteni în Parcul Unirea, la "cel mai mare restaurant din Bucureşti".
Workshopul organizat în prima zi de Jurnalul de bucătărie a pus participanţilor o întrebare grea: există cu adevărat bucătărie românească? Pentru că toate popoarele mănâncă, dar puţine au o gastronomie naţională. Arta culinară, spun francezii, nu înseamnă a face de mâncare, ci a introduce inteligenţa în senzaţiile gustative. Specialişti în materie şi-au exprimat părerea, în vreme ce mai multe pensiuni ale ANTREC – Buzău au pus pe masă câteva dintre produsele tradiţionale româneşti "inteligente": puricei de mămăligă, cârnăciori de Pleşcoi, ţuică de Chiojdu...
Zilele care au urmat au îmbogăţit "repertoriul" de gusturi al fiecăruia, iar jurnaliştii au fost provocaţi să părăsească pentru un ceas postura de "observatori" ai evenimentului, intrând chiar în miezul lui şi participând la competiţii precum "Cupa presei la clătite" sau concursul de... mâncat cârnăciori. Şi după ce ieri a fost pregătit cel mai mare tort din România – lung de 50 m –, azi puteţi asista la realizarea unui muşchiuleţ împletit... de aceeaşi lungime.
Astăzi, vizitatorii târgului pot (încă) degusta – ori mânca după pofta inimii – din bucatele oferite de restaurante, dar pot şi să aştearnă câteva rânduri, în semn de "nu-mă-uita", pe fila anume păstrată albă pentru ei în ediţia-gigant a Jurnalului de bucătărie (2,50/1,96 m), tipărită, la patru ani de la apariţia publicaţiei, cu sprijinul TipArt Group.

×
Subiecte în articol: observator