x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gata cu "Fiţele" din Herăstrău

Gata cu "Fiţele" din Herăstrău

de Monica Andrei Capatos    |    16 Iul 2008   •   00:00
Gata cu "Fiţele" din Herăstrău

Demolarea construcţiilor ilegale din Parcul Herăstrău a continuat şi ieri, fiind rîndul Restaurantului "La Fitze". Contractul de închiriere era expirat încă din 2003, iar firma care administra localul a fost somată încă din 2006.

Demolarea construcţiilor ilegale din Parcul Herăstrău a continuat şi ieri, fiind rîndul Restaurantului "La Fitze". Contractul de închiriere era expirat încă din 2003, iar firma care administra localul a fost somată încă din 2006.


Primarul general, Sorin Oprescu, a cerut ca toate betoanele şi construcţiile ilegale din Parcul Herăstrău să fie demolate. Ieri, utilajele Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement au ajuns la restaurantul de fiţe, cu acelaşi nume de pe malul Lacului Herăstrău, care aparţine SC Fizico SRL, administrată de Dorel Creţu.

Dispoziţia semnată de primarul Oprescu vizează desfiinţarea teraselor dalate şi a aleilor, a barului amplasat pe terasă, a construcţiilor în suprafaţă de aproximativ 200 mp ce aveau ca destinaţie alimentaţia publică, a parcării betonate şi a pontonului din lemn, toate ridicate fără nici un fel de autorizaţie pe o suprafaţă totală de 1.000 mp. Societatea Fizico SRL a fost somată în urmă cu doi ani să evacueze spaţiul ocupat în Parcul Herăstrău. Contractul de închiriere a expirat la sfîrşitul anului 2003. Ulterior, administratorul societăţii a fost somat să desfiinţeze construcţiile ilegale.

La data încheierii contractului, SC Fizico SRL a primit drept de folosinţă şi administrare pentru o suprafaţă totală de 2.480 mp, din care 1.700 mp spaţiu verde. La ora actuală, spaţiul verde este total inexistent.

În acelaşi timp continuă demolarea amplasamentelor ridicate fără avize pe domeniul public de Societatea Comercială Orhideea Com Tur SRL, al cărei administrator este Florea Pelmuş.

Societatea a construit cu caracter provizoriu, fără autorizaţie,  pe o suprafaţă totală de 1.900 mp: un imobil de 900 mp, din care 500 mp au destinaţie de alimentaţie publică (orientare spre lac), 400 mp – magazin electrice, un teren de fotbal de circa 400 mp şi alte terase şi alei betonate în suprafaţă de 600 mp.

 
FĂRĂ AVIZE. De fapt, situaţia este identică la mai toate societăţile care deţin spaţii comerciale în parc. Mai toţi patronii au apucat prin anii ’90 să încheie contracte cu administraţia locală pe o suprafaţă mică de teren sau pe una mai mare, dar cu angajamentul de a respecta spaţiul verde. Numai că în teren situaţia a ajuns să fie alta. Toţi şi-au extins bodegile fără a avea la bază vreun act care să le permită acest lucru.

În urma dezvăluirilor făcute de Jurnalul Naţional pe acest subiect, acum un an, primarul de atunci, Adriean Videanu, a semnat mai multe dispoziţii de desfiinţare a teraselor de pe malul Lacului Herăstrău, însă acestea n-au fost puse şi în practică de şeful Lacurilor şi al Parcurilor din Capitală, Virgil Cîrstea. Astfel că dispoziţii erau, voinţă, nu.

De remarcat este faptul că acţiunea este coordonată de inspectorii Serviciului Desfiinţări Construcţii Ilegale din cadrul Primăriei Capitalei, doar utilajele folosite fiind de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement. Virgil Cîrstea, cel care ştie pînă şi numărul păsărilor din parc, nu a fost prezent la eveniment. De altfel, primarul general aşteaptă demisia lui.

×
Subiecte în articol: observator herastrau