x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gelu Diaconu, şeful ANAF: Nu voi da curs solicitării doamnei ministru Dragu de a îmi da demisia; doresc să fiu demis

Gelu Diaconu, şeful ANAF: Nu voi da curs solicitării doamnei ministru Dragu de a îmi da demisia; doresc să fiu demis

11 Feb 2016   •   11:36
Gelu Diaconu, şeful ANAF: Nu voi da curs solicitării doamnei ministru Dragu de a îmi da demisia; doresc să fiu demis

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu, a anunţat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu îşi va da demisia din funcţie şi aşteaptă să fie demis, întrucât cineva trebuie să-şi asume consecinţele acestei măsuri.

"Astăzi, şi în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului şi pe care îl vom face public. În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu, de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs, întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât, la finalizarea acestui dosar, cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri", a spus Diaconu, într-un comunicat de presă remis, joi, AGERPRES.

El a precizat că marţi i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de procurorul Doru Florin Ţuluş, "constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului".

"Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzaţie care mi se aduce, atât mie, cât şi vicepreşedintelui ANAF, este aceea că am emis două circulare nelegale, prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi, precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice. Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii", a explicat Diaconu.

De asemenea, el spune că a aflat "cu stupoare" că procurorul Ţuluş consideră că a suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice "pentru a ajuta, de fapt, un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru nişte sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit părinţii copiilor şi bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acţiunile deţinute în urma vestitei cuponiade".

"Reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberaţii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe de la acea vreme. De asemenea, reprezentaţi ai instituţiilor care au propria Casă de Sănătate pentru Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi Autorităţi Judecătoreşti mi-au atras atenţia în mod imperativ că, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajaţii acestora să fie deconspirată, în relaţia cu Fiscul. Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să ştie că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice, întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendarea emiterii unui titlu de creanţă şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului", mai spune preşedintele ANAF.

Potrivit acestuia, Direcţia Antifraudă a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene de către această grupare.

"Totodată, trebuie ştiut şi faptul că, în aceeaşi perioadă, există pe procedura de avizare în MFP, care are drept de iniţiativă legislativă şi nu ANAF, aşa cum eronat apare în comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau să rezolve această anomalie fiscală. Subliniez faptul că în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracţional vizat de procurori. (...) Atrag atenţia tuturor factorilor de decizie, informând, totodată, cetăţenii, că ANAF se află în mijlocul unei perioade critice a existenţei sale, fiind instituţia căreia i se datorează în proporţie de peste 70% relaxarea fiscală şi stabilitatea macro-bugetară a statului român", atrage atenţia preşedintele ANAF.

În opinia sa, este inacceptabil ca, fie din rea credinţă, neştiinţă sau exces de zel ale uneia sau mai multor persoane, o instituţie de importanţa ANAF să poată fi destabilizată, punând în pericol ţinta de deficit structural şi întreaga securitate economică a României.

"Cu toate acestea, tocmai pentru că nu confund instituţiile cu oamenii, şi nici pe mine cu ANAF, am încredere că CSM şi DNA vor urmări cu atenţie deosebită rezolvarea cu celeritate şi în deplină legalitate a dosarului în care am fost implicat într-o manieră ce poate fi asimilată unui adevărat abuz', a încheiat Gelu Ştefan Diaconu.

Procurorii DNA au dispus, miercuri, 10 februarie, efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu şi, respectiv, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Cei doi sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, potrivit unui comunicat al DNA.

În acelaşi dosar sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie alte opt persoane.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: gelu diaconu anaf demisie anca dragu