x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Generalul Plesita - Basma curata, desi a torturat

Generalul Plesita - Basma curata, desi a torturat

de Magda Colgiu    |    21 Iun 2005   •   00:00

Desi fostul general de Securitate Nicolae Plesita (foto) a recunoscut ca a torturat oameni, inclusiv pe scriitorul Paul Goma, se pare ca el nu va fi urmarit penal.

Desi fostul general de Securitate Nicolae Plesita (foto) a recunoscut ca a torturat oameni, inclusiv pe scriitorul Paul Goma, se pare ca el nu va fi urmarit penal.

"Marturisile sale nu intrunesc elementele necesare pentru a incepe urmarirea penala", informeaza Mediafax, preluand o adresa a Parchetului instantei supreme catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Raspunzand unei sesizari a CNA, procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au apreciat ca declaratiile in care Plesita arata ca a torturat oameni - cu referire expresa si la disidentul Paul Goma - nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor reclamate de CNA, care invoca articolele 324 si 358 din Codul Penal.

RECUNOASTERE. "I-am ucis, bineinteles. Asta faceam noi", a declarat Plesita la inceputul anului intr-o emisiune telivizata, afirmatii in urma carora CNA a decis sa se adreseze procurorilor PICCJ. Dupa terminarea cercetarilor, procurorii au stabilit ca marturisirile fostului general de Securitate nu intrunesc conditiile articolului 324, alineatul 4 din Codul Penal, potrivit caruia "se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani laudarea in public a celor care au savarsit infractiuni sau a infractiunilor savarsite de acestia".

"SA VEZI CA NU MORI". Intrebat despre ancheta in cazul Paul Goma, Plesita a recunoscut ca a folosit violenta: "Nu numai ca l-am anchetat, da’ i-am dat si un pumn, f...u-i mama lui!", a mai spus fostul sef al DIE in emisiunea respectiva. In adresa remisa CNA, se arata ca "acest aspect nu poate constitui cuvinte de pretuire la adresa activitatii sale, tinand cont ca Plesita Nicolae a avut in vedere o explicatie in legatura cu lipsa raportului de cauzalitate dintre fapta sa si decesul lui Goma Paul. Concluzia se desprinde chiar din raspunsul sau adresat realizatorului: «A fost ca o mangaiere. Uite, in pauza iti arat eu cum l-am pocnit si ai sa vezi ca nu mori»".

NUP. Procurorul Ilie Mihai Eduard sustine - in adresa catre CNA - ca nu sunt indeplinite conditiile pentru infractiunea de aplicarea unor tratamente neomenoase. De altfel, pentru aceasta infractiune raspunderea penala a fost inlaturata, fiind implinit termenul prevazut de Codul Penal, se arata in raspunsul remis CNA. Drept urmare, s-a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP) fata de fostul general de Securitate. Generalul Nicolae Plesita - fost sef al Departamentului de Informatii Externe al fostei Securitati - este invinuit intr-un dosar instrumentat de procurorii militari pentru complicitate la asasinatele executate de Carlos Sacalul.

×
Subiecte în articol: observator plesita