x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Generatia Online, o expozitie de arta cu teme privitoare la copiii ramasi singuri acasa

Generatia Online, o expozitie de arta cu teme privitoare la copiii ramasi singuri acasa

de Cristinel C. Popa    |    20 Ian 2016   •   19:00
Generatia Online, o expozitie de arta cu teme privitoare la copiii ramasi singuri acasa

Expozitia artistilor Andrea Faciu, Ionut Toma & Sah Club Corod si Constantin Raileanu de la Iasi abordeaza teme legate de copiii ramasi acasa dupa ce  parintii au plecat la munca in strainatate. Ea mai poate vizitata pana pe 25 ianuarie la spatiul tranzit.ro / Iasi.

“Expozitia contine trei importante lucrari de arta contemporana. Pentru iubitorii de arta zilele acestea ar fi intre ultimele ocazii de a o vizita. O vom tine doua zile mai mult decat am planificat. Sunt trei artisti care prezinta cate o lucrare ce are legatura cu problematica copiilor ramasi in Romania in timp ce parintii lor lucreaza peste hotare”, a spus Florin Bobu, curator al expozitiei.

“Desi intens mediatizată, problematica copiilor din Romania ai caror parinti lucreaza in strainatate starneste inca emotii puternice si contradictorii in randul publicului larg, fapt care face ca pozitionarea critică fata de subiect sa fie dificila”, a adaugat Florin Bobu.

Va vom prezenta doar una dintre lucrarile expuse, celelalte lasandu-va sa le descoperiti in spatiul tranzit.ro de pe strada Lapusneanu din Iasi. “Proiectul artistului Constantin Raileanu este structurat sub forma unei carti. Pe masura ce o rasfoim ne cufundam  pe de o parte in povestea Capra cu trei iezi de Ion Creanga, iar pe de alta parte in intriga economica generata de aproximativ o suta de chitante care atesta transferurile unor sume de bani facute de parinti plecati la munca in strainatate catre copii lor aflaţi în Romania.

Prin referinta la cunoscutul text al lui Creanga, juxtapunerea acestuia cu imaginea chitantelor si implicit cu latura financiara, pragmatica, a relatiilor noastre de familie, cartea Intre noi face apel la memoria noastra colectiva si pune in lumina noi aspecte ale relatiilor dintre parinti si copii aparute recent in societatea romaneasca”.

La vernisajul expozitiei au participat si reprezentanti ai unor institutii ce au sub observatie unii dintre acesti copii. A avut loc o discutie publica cu participarea Mihaelei Dimitriu si a Ancai Saiu (Salvati Copiii Iasi), precum si a lui Stefan Cojocaru (prof. univ. dr., Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice, catedra de Asistenta Sociala si Sociologie, Universitatea “Al.I.Cuza” Iasi.

 

×