x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Geoană: Nu preşedintele numeşte pe "Gică sau Ogică" premier, ci partidul sau coaliţia majoritară

Geoană: Nu preşedintele numeşte pe "Gică sau Ogică" premier, ci partidul sau coaliţia majoritară

21 Noi 2008   •   00:00

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Suceava, că numirea premierului într-o democraţie o decide un partid sau o coaliţie de partide care au o majoritate, şi nu preşedintele hotărăşte dacă numeşte pe "Gică sau Ogică" prim-ministru în România.



Geoană a spus, într-o conferinţă de presă, că în ceea ce priveşte numirea viitorului prim-ministru într-o democraţie există o singură regulă fundamentală care prevede că majoritatea parlamentară aleasă decide.

"Poporul decide, un partid sau o coaliţie de partide au o majoritate şi acea majoritate guvernează şi decide premierul. Nu preşedintele decide dacă este Gică sau Ogică prim-ministru în România, ci partidul sau partidele care au majoritatea. Cine nu înţelege va trebui să înfrunte şi oprobiul opiniei publice şi acţiunea politică energică a partidului nostru care va acţiona pentru respectarea voinţei poporului român", a spus Geoană.

El a subliniat că nu există loc de negocieri şi că nu există loc de întors.

"Nu există emisari trimişi la drum de seară către PSD sau către PNL din partea preşedintelui României şi a PDL spunând să intrăm în cârdăşie cu ei. Nu ne interesează să intrăm în astfel de combinaţii cu partide de dreapta", a spus preşedintele PSD.

Geoană a arătat că PSD vrea să câştige în mod clar aceste alegeri deoarece "cei care au guvernat patru ani au demonstrat ceea ce pot şi nu pot mare lucru".

El a mai spus că din America până în Europa de vest se produce o schimbare din temelii a modului în care funcţionează capitalismul contemporan şi că este nevoie de această schimbare şi în România.

"Este o ocazie extraordinară şi pentru România de a îndrepta acest capitalism ultraliberal, egoist şi polarizant pe care îl avem azi în România. Este clipa să aducem şi în România modelul social european, să punem punct terminus pentru această tranziţie în care oamenii care au muncit în mod serios şi cinstit au sărăcit şi cei care s-au îmbogăţit au fost cei care s-au învârtit în jurul acestei siguranţe", a spus preşedintele PSD.

El a precizat că scorul în alegeri va demonstra că "PSD este cel mai iubit partid atât în Moldova, dar şi în toată România".

"Cerem românilor să ne dea un mandat clar şi fără echivoc pentru a conduce ţara în condiţii de competenţă, stabilitate şi predictibilitate", a spus Geoană.

Întrebat care va fi acţiunea politică pe care o va face PSD "pentru respectarea voinţei poporului român", Geoană a răspuns că "orice este la îndemâna unui partid democratic în republica noastră".

"Orice acţiuni care prelungesc incertitudinea şi instalarea unui nou guvern sunt periculoase pentru România. Ar trebui să convenim cu toţii că respectăm votul din 30 noiembrie", a spus preşedintele PSD.

El a arătat că în acest mod se va reuşi instalarea noului Guvern între Crăciun şi Anul nou, iar după Sfântul Ioan noul Parlament să adopte bugetul, în premieră, multianual.

"Să putem veni cu un răspuns coerent şi credibil la criza care va izbucni în mod şi mai violent în România la începutul anului viitor", a spus preşedintele PSD.

Mircea Geoană a mai arătat că România va avea nevoie de cea mai susţinută campanie de lobby extern de la aderarea la NATO şi UE.

"Să facem rost de bani pentru România, pentru a putea să fim siguri că deciziile europene, ale Washington-ului, ale noii administraţii, că avem în acest moment o anumită solidaritate din partea partenerilor europeni şi americani în situaţia în care ne vom afla", a spus preşedintele PSD.

El consideră că mai multe luni de neguvernare ar fi "catastrofale" pentru România.

"Bombiţele de campanie pe care le lansează preşedintele, cu suspendări şi lovituri de stat sunt pur şi simplu invenţii. Ne interesează să respectăm voinţa poporului şi nimeni nu poate încălca regula democraţiei", a mai spus Geoană.

Întrebat dacă s-ar putea ajunge la alegeri anticipate dacă nu se reuşeşte numirea noului Guvern, Mircea Geoană a spus că "orice este posibil", dar că ar fi "criminal" pentru interesul naţional.

"Orice este posibil, inclusiv alegeri anticipate, dar încă un an sau şase luni fără guvern este criminal pentru interesul naţional românesc. Pentru ambiţia sau trufia unor politicieni nu trebuie să plătească 22 de milioane de români", a subliniat preşedintele PSD.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania psd preşedintele geoană