x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Geoană speră ca Săftoiu să nu aibă dreptate

Geoană speră ca Săftoiu să nu aibă dreptate

21 Ian 2009   •   00:00
Geoană speră ca Săftoiu să nu aibă dreptate

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat astăzi, că s-ar supăra dacă afirmaţiile şefului SIE, Claudiu Săftoiu legate de ascultarea telefoanelor sale sau ale lui Ion Iliescu ar fi adevărate. Geoană şi-a exprimat temerile faţă de folosirea abuzivă a noilor prevederi legale privind stocarea datelor privind convorbirile telefonice şi traficul pe internet.



"Sper că nu are dreptate domnul Săftoiu. Va daţi seama că glumesc", a spus zambind ironic Mircea Geoană. "Depinde cine cu cine vorbea, dacă vorbea Geoană cu Iliescu sau Iliescu cu Geoană. Dacă vorbea Geoană cu Iliescu chiar mă supar", a declarat liderul PSD. Geoană s-a pronunţat totodată pentru o dezbatere publică pe tema noilor prevederi legale privind stocarea datelor privind convorbirile telefonice şi traficul pe internet, subliniind că există încă o teamă că astfel de instrumente ar putea să fie folosite în mod abuziv. "Trebuie să fim extrem de clari în democraţia românească că trebuie să întărim rolul statului în prevenirea unor acţiuni de natură teroristă sau cu risc de destabilizare statală, şi acest lucru este corect şi se întâmplă în toată lumea civilizată. Dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că în România există încă o teamă sau o suspiciune că astfel de instrumente ar putea să fie folosite pentru consolidarea unor tendinţe autoritariste în statul român", a spus Geoană. Deşi şi-a manifestat convingerea că autorităţile statului vor folosi "cu extrem de mare prudenţă" această nouă pârghie necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor statului de drept, preşedintele PSD crede că este nevoie de o dezbatere publică pe această temă, întrucât este una sensibilă. "Uitaţi-vă cât de multe reacţii vin din mediul civic, din mediul neguvernamental, de la cetăţeanul obişnuit. Încă mai avem cu toţii, undeva în spatele creierului nostru, amintirea unui stat care oprima cetăţeanul şi care îl strivea în libertăţile sale fundamentale. Nu am făcut revoluţie în această ţară şi nu am petrecut 20 de ani de democratizare a acestei ţări pentru a înclina balanţa într-o altă direcţie", a mai spus Geoană. Fostul consilier prezidenţial şi fost şef al SIE, Claudiu Saftoiu, a declarat public marţi, într-o emisiune televizată, că preşedintele Traian Băsescu ar şti ce vorbeau la telefon Ion Iliescu şi Mircea Geoană pentru că le asculta convorbirile şi îi povestea chiar şi lui ce vorbeau cei doi lideri politici.

Emil Constantinescu solicită cercetarea veridicităţii afirmaţiilor lui Săftoiu

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a cerut, astăzi, celor două Camere ale Parlamentului, constituirea în regim de urgenţă a unei comisii parlamentare care să cerceteze veridicitatea afirmaţiilor făcute de Claudiu Săftoiu, privind interceptarea ilegală a telefoanelor, informează Mediafax. "În calitate de fost şef al statului român, mă adresez Domniilor Voastre, şi, prin aceasta, celor două Camere ale Parlamentului României, pentru a solicita constituirea în regim de urgenţă a unei Comisii Parlamentare care să cerceteze veridicitatea afirmaţiilor pe care le-a făcut recent în public dl. Claudiu Săftoiu, fost consilier prezidenţial pentru Siguranţă naţională, apărare şi ordine publică, fost Director SIE, cu privire la faptul că preşedintele Băsescu ar deţine informaţii referitoare la importanţi lideri politici din România în urma unor interceptări telefonice ilegale", se arată în scrisoarea deschisă transmisă preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberta Anastase şi Mircea Geoană.
Emil Constantinescu percizează că, Săftoiu a afirmat, marţi, următoarele: «Eu am aflat de intervenţii politice care se bazează pe informaţii şi interceptări ilegale, acum un an, acum doi ani, şi am aflat de la preşedintele României că el ştia ce vorbeau Iliescu şi Mircea Geoană» şi arată că, ulterior, "Săftoiu a intervenit retractând interpretarea dată frazelor sale şi susţinând că «Este vorba de declaraţiile pe care Băsescu le dădea în presă, nu că-mi spunea mie. Am aflat din surse publice că preşedintele ştia că anumiţi politicieni vorbeau la telefon despre politică, asta nu înseamnă că mi-a spus personal». "Nu este pentru prima oară când dl. Săftoiu – care, repet, a deţinut funcţii foarte importante în sistemul de apărare şi siguranţă naţională – face afirmaţii publice foarte îngrijorătoare cu privire la ascultarea ilegală a telefoanelor. De această dată însă, primele afirmaţii ale domniei sale incriminau direct pe însuşi Preşedintele României, dl. Traian Băsescu, care ar fi obţinut prin ascultări fără mandat informaţii referitoare la fostul şef al statului român, dl. Ion Iliescu, şi la liderul celui mai important partid – atunci de opoziţie, în prezent participant la guvernare, dl. Mircea Geoană. Un atare caz clar de poliţie politică ar incrimina atât de grav statul român în întregul său încât nu poate fi ignorat de Parlament", se mai arată în scrisoarea semnată de fostul şf al statului, Emil Constantinescu.
"Ori suntem în faţa unui caz foarte grav de iresponsabilitate, din partea unei persoane care a fost numită de dl. preşedinte Traian Băsescu în funcţii de covârşitoare responsabilitate din statul român, ori este vorba de un cetăţean responsabil, care doreşte să denunţe o gravă încălcare a Constituţiei şi a legilor, dar este ameninţat şi are nevoie de protecţia instituţiilor statului şi a opiniei publice în ansamblul ei", apreciază Constantinescu declaraţiile fostului şef al SIE. Acesta mai menţionează că, în toate aceste cazuri, Parlamentul României este unica instituţie care poate şi trebuie să întreprindă cercetări temeinice şi să facă până la capăt lumină". "Parlamentul României este singura instituţie civilă care are sub control principalele servicii de informaţii, SRI şi SIE, precum şi Guvernul din care fac parte miniştrii care coordonează celelalte servicii de acest tip. Parlamentul României este, de asemenea, singura instituţie care are căderea de a investiga constituţionalitatea actelor şi a declaraţiilor Preşedintelui României şi, ca autoritate supremă în stat, doar Parlamentul poate oferi protecţia necesară celor care denunţă grave acte de poliţie politică, absolut incompatibile cu statutul României de stat membru UE şi NATO", spune Emil Constantinescu în finalul scrisorii deschise transmise celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului.

×
Subiecte în articol: romania statului româniei geoană săftoiu