x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Georgia se află în stare de război

Georgia se află în stare de război

de Roxana Roseti    |    Iount Raduica    |    10 Aug 2008   •   00:00

Georgia se află în stare de război

ÎN CAUCAZ ●Conflict controversat 
Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a decretat ieri dimineaţă, stare de război. Mai precis, după cum notează France Presse, Saakaşvili a subliniat că Georgia "este în stare totală de agresiune militară”.



ÎN CAUCAZ ●Conflict controversat 
Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a decretat ieri dimineaţă, stare de război. Mai precis, după cum notează France Presse, Saakaşvili a subliniat că Georgia "este în stare totală de agresiune militară”.

Georgia acuză Rusia că i-a bombardat teritoriul, în timp ce atât armata rusă cât şi cea georgiană afirmă că deţin controlul asupra Ţinvali - capitala republicii separatiste Osetia de Sud, relatează AFP. "Am semnat un decret privitor la starea de război", a anunţat Saakaşvili în timpul unei reuniuni a Consiliului Naţional de Securitate la care au avut acces televiziunile. Preşedintele georgian a mai declarat ieri, conform Reuters, că va solicita Parlamentului să aprobe introducerea legii marţiale, pe fondul confruntărilor din republica separatistă Osetia de Sud. Pe fondul accentuării conflictului din Caucaz,  preşedintele Traian Băsescu a convocat ieri seară la Cotroceni o şedinţă a CSAT – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Scopul şedinţei a fost acela de "a analiza evoluţiile din Osetia de Sud şi de a stabili poziţia României  faţă de situaţia din Kosovo”, conform declaraţiei pentru Mediafax a purtătorului de cuvînt al şefului statului, Valeriu Turcan. 

 

AFIRMAŢII . Preşedinţii Lituaniei, Estoniei, Letoniei şi Poloniei au cerut Uniunii Europene şi NATO să se opună unei politici imperialiste a Rusiei, într-o declaraţie comună publicată ieri. Pe de altă parte, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a trimis note oficiale către ambasadele tuturor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, avertizîndu-le să-şi înceteze sprijinul acordat preşedintelui georgian, după cum informa ieri cotidianul "Kommersant" în ediţia electronică.

Părţile adverse fac fiecare afirmaţii neverificabile deocamdată, din surse independente.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a subliniat că Moscova nu urmăreşte un război pe scară largă cu Georgia, iar preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, afirmă că operaţiunile lansate în teritoriul sud-osetin au ca scop protejarea civililor. Cu toate acestea, au avut loc raiduri aeriene ruseşti în afara Osetiei de Sud, de exemplu în Gori (oraşul natal al lui Stalin), în apropierea regiunii separatiste, şi au fost lovite blocuri de locuinţe. Ministerul de Externe de la Tbilisi spune că portul Poti, de importanţă maximă pentru transportul spre Vest al hidrocarburilor din zona Mării Caspice, a fost complet distrus de bombardamentele ruseşti. Un responsabil separatist vorbeşte de 1600 de persoane ucise la Ţinvali  în urma ofensivei georgiene, şi de 30.000 de refugiaţi în drum spre Rusia. Preşedintele rus spune şi el că Osetia de Sud se confruntă cu o catastrofă umanitară. Şi o informaţie concretă: forţele georgiene au doborât un avion de vânătoare rusesc şi au capturat pilotul.

Potrivit AFP, la Paris ar putea avea loc mîine o reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Uniunii Europene pe tema situaţiei din Georgia, şi există de asemenea posibilitatea unui summit formal la Bruxelles, în cursul săptămânii.

 "Am văzut cu ochii mei”
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat ieri pentru CNN că Georgia este gata să instituie o încetare a focului dacă Rusia va pune capăt bombardamentelor. Totodată, preşedintele georgian a afirmat că a fost martorul unui bombardament al aviaţiei ruse care viza civili: "Am văzut cu ochii mei, eram acolo (...). Sînt mulţi răniţi (…). Lumea întreagă va avea probleme, dacă Rusia rămâne nepedepsită după agresiunea militară împotriva Georgiei".

"Îndemnăm la încetarea violenţelor”

Preşedintele SUA, George W.Bush a declarat ieri că este profund îngrijorat de situaţia din Georgia, precizînd că "Georgia este o ţară suverană şi integritatea sa teritorială trebuie să fie respectată. Îndemnăm la încetarea imediată a violenţelor şi retragerea tuturor trupelor. Cerem încetarea bombardamentelor ruseşti şi revenirea părţilor la status quo-ul de la 6 august”.



×
Subiecte în articol: observator preşedintele georg