x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghe Mărmureanu: "Noi nu luăm în calcul cutremure mai mici de 7 pe Richter. O acumulare mare de energie se va produce în intervalul 2040-2060!"

Gheorghe Mărmureanu: "Noi nu luăm în calcul cutremure mai mici de 7 pe Richter. O acumulare mare de energie se va produce în intervalul 2040-2060!"

26 Sep 2011   •   15:22
Gheorghe Mărmureanu: "Noi nu luăm în calcul cutremure mai mici de 7 pe Richter. O acumulare mare de energie se va produce în intervalul 2040-2060!"

Invitat in studioul Antenei 3, Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a tinut sa alunge temerile romanilor referitoare la producerea unui cutremur devastator in viitorul apropiat.

"Cutremurele nu pot fi prezise. Doar in 1976, in nord-vestul Chinei, s-a putut anticipa un cutremur, datorita serpilor care ieseau din pamant. In 1977 nu se putea prevede acel cutremur. Acela s-a produs la 90 de kilometri adancime. In Vrancea, dupa un cutremur puternic nu se mai produc replici, asta e particularitatea zonei."

"Nu exista ciclicitate a cutremurelor. Cutremurele mici sunt pana la 6,95 pe scara Richter. Astea se pot intampla oricand. Pe noi nu intereseaza mai mici de 7. Cutremurele cu victime in Romania au avut magnitudinea mai mare de 7. In 1986, 1990, 2004 au fost cutremure sub 7. S-au simtit, dar nu au facut victime."

"La noi exista cartologul istoric dupa 1928. In intervalul 2040-2060 se va produce o acumulare de energie care va conduce la un seism. Va fi un cutremur de mare adancime, degajarea de energie se va canaliza spre Republica Moldova si Ucraina. Va fi un seism asemanator celui din 1940, mai degraba decat celui din 77."

"Pamantul nu stie statistica. Noi putem doar sa urmarim cum se incarca si se descarca sistemul."

"Bucurestiul are cladiri inalte flexibile. Geamurile pot fi foarte periculoase. Cladirile au fost proiectate de firme din strainatate, conform standardelor din tarile lor, pentru cutremure de suprafata, nu pentru cutremure de adancime sau de mare adancime, asa cum se intampla in Romania.'





×