x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghe Turda a fost colaborator al Securităţii, a decis definitiv instanţa supremă

Gheorghe Turda a fost colaborator al Securităţii, a decis definitiv instanţa supremă

26 Oct 2011   •   21:00
Gheorghe Turda a fost colaborator al Securităţii, a decis definitiv instanţa supremă

Cantaretul de muzica populara Gheorghe Turda a fost colaborator al fostei Securitati, a decis definitiv Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Magistratii instantei supreme au respins, marti, definitiv, recursul lui Gheorghe Turda impotriva unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti din iunie 2010, prin care a fost constatata calitatea acestuia de colaborator al fostei Securitati.

Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Curtii de Apel Bucuresti, in octombrie 2009, sa constate ca Gheorghe Turda a colaborat cu fosta Securitate. In iunie 2010, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea CNSAS.

Decizia a fost contestata de Gheorghe Turda la instanta suprema, care in 25 octombrie i-a respins recursul, mentinand astfel decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Pana la ora difuzarii acestei stiri, Gheorghe Turda nu a putut fi contactat.
In varsta de 63 de ani, cantaretul de muzica populara Gheorghe Turda este originar din Sapanta, Maramures. Gheorghe Turda are grad de general de brigada si a fost verificat de CNSAS pentru ca a ocupat functia de director al Centrului Cultural National din cadrul Ministerului de Interne.

In 2008, printr-un decret prezidential, Gheorghe Turda a fost inaintat in gradul de general de brigada in rezerva.

In 1997, Gheorghe Turda a fost numit cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar in 2011 a primit acelasi titlu din partea autoritatilor bucurestene. Totodata, Gheorghe Turda a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" in gradul de Cavaler cu insemn pentru militari, in 2002.

×