x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghid pentru suporterii spanioli care vin la Bucureşti: "Mâncarea care caracterizează gastronomia românească este ciorba. Vodca este cea mai populară băutură"

Ghid pentru suporterii spanioli care vin la Bucureşti: "Mâncarea care caracterizează gastronomia românească este ciorba. Vodca este cea mai populară băutură"

30 Apr 2012   •   15:49
Ghid pentru suporterii spanioli care vin la Bucureşti: "Mâncarea care caracterizează gastronomia românească este ciorba. Vodca este cea mai populară băutură"

Site-ul spaniol actualidadgastronomica.es a publicat un ghid gastronomic pentru cei 20.000 de suporteri spanioli care vor ajunge la Bucuresti, pe 9 mai, la finala Ligii Europa, in care sunt prezentate mancarurile si bauturile traditionale romanesti.

"20.000 de suporteri vor ajunge in capitala Romaniei pentru a vedea singura castigatoare spaniola a unei cupe europene, de anul acesta. Majoritatea nu au fost niciodata intr-o tara balcanica, iar cum charterele vor ajunge foarte devreme in Bucuresti, vor trebui sa-si omoare timpul si nervii intr-un fel. Pot apela la autobuzele turistice, pot degusta Ursus, Ciuc, Bergenbier sau alte beri locale. Oricum, trebuie sa si manance", se scrie in introducerea articolului de recomandari.

In continuare se precizeaza ca mancarea de tip fast-food este foarte ieftina in Bucuresti, insa, cine vrea sa-si petreaca timpul cu folos, ar trebui sa stie ce mancaruri traditionale sa ceara.

"Pentru inceput, nu trebuie sa ratati cascavalul pane, care este un fel de branza prajita. Nu uitati ca Romania este o tara a branzeturilor, cu numeroase sortimente facute din lapte de vaca, oaie sau bivolita. Dintre toate se disting telemeaua, un fel de branza sarata care se fabrica in regiunile carpatice. Telemeaua are si o sora, branza de burduf, care este mai picanta, pentru ca este tinuta la maturat. Unii zic ca este cea mai buna branza din tara", se scrie in ghid.

"Alte feluri traditionale sunt mititeii, un fel de carnaciori picanti care pot fi mancati si stand in picioare. Insa mancarea care caracterizeaza gastronomia romaneasca este ciorba, supa romaneasca prin excelenta, ideala in cazul in care suporterii vor avea parte de vreme rece, la Bucuresti. Ciorbele sunt de mai multe feluri, dintre care mentionam ciorba de perisoare, ciorba de burta, care contine un ingredient drag madrilenilor - burta - si ciorba taraneasca, un fel de supa campeneasca, cu multe legume", se scrie in ghid.

"In continuare avem tot carne rosie, caci romanii nu prea gusta pestele. Sarmalele sunt un fel traditional facut din carne picanta invelita in frunze de varza, care se servesc alaturi de mamaliga, un fel de polenta facuta din malai. O alta specialitate este fasolea cu costita, un sortiment de fasole in care se pun coaste afumate de porc", se scrie in ghid, in care apare si felul preferat la contelui Dracula.

"Se spune ca papricasul este mancarea preferata a contelui Dracula. De fapt, este un fel de mancare care vine din Transilvania facut din carne de pui, cu ceapa si crema de tomate. Pe de alta parte, daca vedeti scris pe un meniu "Frigarui", trebuie sa stiti ca este cel mai apropiat fel de mancare din Romania de "Pincho moruno" (frigarui de miel sau pui cu felii de citrice n.r.). Un alt fel de mancare care se apropie de salata ruseasca intalnita la noi este salata boeuf. La desert puteti cere o prajitura cu crema de smantana, numita Papanasi", se mai scrie in ghid.

Ghidul contine si recomandari privind bauturile romanesti, lasand la o parte berile mai sus mentionate.

"Romania este o tara cu o indelungata traditie viticola, avand atat de multe sortimente de vin - este al noualea producator din lume - incat este greu sa alegi unul anume. Tamaioasa si feteasca, ambele din regiunea Cotnari, sunt printre cele mai cunoscute si pot fi cumparate si in Spania. In Bucuresti pot fi gasite si multe sortimente de bere. Cum scriam mai sus, cele mai populare sortimente sunt Ursus, Ciuc si Bergenbier. Daca cineva spune ca vrea sa bea un urs, nu va speriati, este vorba de Ursus, berea cu un urs maiestuos pe eticheta", se scrie in ghid.

"Bauturile cele mai tipice pentru romani sunt tuica, o specie de rachiu facut din prune si palinca, mai slaba (!) ca tuica, facuta din prune, pere sau caise. Totusi, bautura cea mai consumata este vodca. Toate barurile au vodca, care se serveste separat, de obicei inainte de masa", se mai arata in ghid.

×