x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghişe a iniţiat "Legea jurnalistului": Ziariştii trebuie testaţi psihologic în fiecare an

Ghişe a iniţiat "Legea jurnalistului": Ziariştii trebuie testaţi psihologic în fiecare an

29 Sep 2010   •   00:00
Ghişe a iniţiat "Legea jurnalistului": Ziariştii trebuie testaţi psihologic în fiecare an

Liberalul Ioan Ghişe a depus, ieri, la Senat o iniţiativă legislativă controversată, denumită "Legea jurnalistului". Potrivit acesteia, ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani şi examinaţi psihologic în fiecare an.

Printre prevederile din acest proiect se numără şi cele referitoare la "delictul" şi "cvasi-delict" de presă, anunţă Mediafax. Mai precis, prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi au cauzat o daună materială sau morală unei persoane, jurnalistul poate fi sancţionat dur. De un nou organism numit Ombudsman-ul Mass-Media.

Ombudsman-ul ar urma să decidă care este valoarea pagubei şi în general, să controleze tot în această meserie. Iar în caz extrem poate chiar să suspende din profesie jurnaliştii şi să le retragă  "Cartea de jurnalist".

Mai mult, conform proiectului senatorului Ghişe, ziariştii trebuie controlaţi psihologic în fiecare an, iar o dată la trei ani trebuie atestată calitatea de jurnalist. Nu pot fi jurnalişti cei care au fost condamnaţi definitiv pentru furt, viol, tâlhărie, crimă, escrocare, trădare de ţară "şi alte fapte incompatibile cu morala socială".

Sancţiuni contravenţionale pentru editori şi patroni

Astfel, introducerea spre publicare a unor produse jurnalistice care nu provin de la cabinete de jurnalişti se pedepseşte cu amendă de până la trei salarii medii pe ţară. Introducerea, de către editor sau patron, a unor produse jurnalistice care încalcă normele deontologice se sancţionează cu amendă între trei şi şase salarii medii pe economie.

Fapta autorului de a publica materiale care sunt de natură să aducă atingere unui drept legitim al unei persoane se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 salarii medii, iar fapta reprezentantului autorităţii publice care pune la dispoziţia jurnaliştilor date eronate se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 salarii medii pe economie.

Victor Ciutacu: Recidiva domnului Ghişe în domeniu ţine mai degrabă de patologic

"Domnul Ghişe, ca şi domnul Prigoană, are deosebitul talent de a se băga-n seamă din când în când, mai ales când nu e cazul. Iată că, fix în ziua în care un consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională face jocuri de societate în care presa e mânată-n treabă de interese antinaţionale, un parlamentar liberal, mai mare râsul, comite proiecte legislative prin care vrea să reglementeze un domeniu la care nu se pricepe şi să ne caute la cap. Sau poate că, dat fiind că apare mai des decât mine la televizor şi scrie proiecte de lege mai dese şi mai multe decât editorialele mele, eu nu mă pricep şi trebuie să mă licenţieze Ioan Ghişe", a declarat Victor Ciutacu, redactor-şef la Jurnalul Naţional.

Jurnalistul consideră că prin noua iniţiativă deputatul PNL Ioan Ghişe recidivează. Ciutacu face referire la faptul că Senatul a adoptat, la sfârşitul lunii iunie 2008, cu unanimitate de voturi, un proiect legislativ, iniţiat de deputatul PNL Ioan Ghişe şi senatorul PRM Gheorghe Funar, prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio ar fi urmat să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv, negative. Iniţiativa legislativă, care modifica Legea audiovizualului, a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională în şedinţa din 9 iulie 2008. Ulterior, în 10 martie 2009, şi plenul Senatului a respins proiectul de lege iniţiat de Ghişe şi Funar.

"După gogomănia cu o ştire bună, una rea, recidiva domnului Ghişe în domeniu ţine mai degrabă de patologic. Hai, că un parlamentar îşi propune să mă ducă periodic la secţia de psihiatrie parcă nici nu mă mai deranjează atât de tare, în contextul în care o întreagă ţară pare a avea nevoie de consulturi periodice la Spitalul Obregia. Plus că, nu ştiu, la un eventual cântar de nebunie între mine şi demnitarii plătiţi din bani publici, cine ar ieşi în dezavantaj. Dar că domnul Ghişe vrea să mă privatizeze cu forţa şi să mă facă proprietar de cabinet jurnalistic (sau ceva de genul ăsta), deşi eu nu doresc să intru în afaceri, mi se pare un sacrilegiu la adresa titulaturii de liberal din sigla partidului care l-a băgat în Parlament. Cât despre organismele şi sancţiunile inventate de iniţiatorul halucinantului proiect legislativ, pot doar să mă crucesc", a mai afirmat Victor Ciutacu.

C.T. Popescu: Ioan Ghişe a fost supus unei examinări psihologice?

Contactat de Mediafax, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că o astfel de lege "ar avea un efect devastator asupra presei, asupra libertăţii ei, câtă mai este". Acesta se întreabă retoric dacă Ioan Ghişe a fost supus unei examinări psihologice anuale şi susţine că nici calitatea de politician nu i-a atestat-o nimeni.

"Înainte de a discuta despre legea propusă de domnul Ghişe ar fi interesant de ştiut dacă domnia sa, în calitate de parlamentar, a fost supus unei examinări psihologice anuale. Mă tem că nu. Şi cred că nici calitatea de politician nu i-a atestat-o nimeni, neexistând o legitimaţie în acest sens. O lege ca aceea propusă de domnul Ghişe ar avea un efect devastator asupra presei, asupra libertăţii ei, câtă mai este", a declarat Cristian Tudor Popescu.

"Ne găsim într-un stat condus de un regim cu din ce în ce mai vădită tentă autoritară şi toate prevederile unei astfel de legi ar putea fi folosite pentru a bloca exprimările neconvenabile ale jurnaliştilor. Mă întreb de ce simte nevoia domnul Ghişe să avanseze acum o asemenea lege: poate pentru că, la unison cu domnul Băsescu, consideră presa un pericol pentru Siguranţa Naţională?", a adăugat jurnalistul.

Legea nu e susţinută de PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, pentru sursa precizată, că "Legea jurnalistului", promovată de Ioan Ghişe, nu are aprobarea Biroului Politic al partidului şi nici a grupului parlamentar din Senat. Voicu susţine că liberalii nu vor sprijini o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.

"E iniţiativa personală a senatorului PNL. PNL nu va susţine nicio modificare legislativă în acest domeniu, fără consultarea prealabilă a jurnaliştilor şi a tuturor celor implicaţi în mass-media", a spus Voicu.

×
Subiecte în articol: observator