x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghizii de turism cer modificarea legislaţiei

Ghizii de turism cer modificarea legislaţiei

de Diana Scarlat    |    15 Dec 2015   •   12:17
Ghizii de turism cer modificarea legislaţiei

În România se vorbeşte de 26 de ani despre beneficiile pe care le-ar putea aduce turismul, însă nu se fac eforturi din partea autorităţilor pentru a se schimba în bine situaţia actuală a întregului domeniu. Ghizii de turism atrag atenţia asupra faptului că legislaţia este încălcată, fără să existe o intervenţie din partea autorităţilor.

Oficial sunt înregistraţi peste 4.000 de ghizi de turism, conform statisticilor Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), dar nu se cunoaşte activitatea lor. “La felul în care funcţionează astăzi lucrurile, nu ştim câţi dintre ei sunt activi. Ar trebui să existe o reatestare perioadică. Sunt ţări în care se face reexaminare periodică şi am putea aplica şi noi o măsură similară. Pe de altă parte, ştim că uneori calitatea cursurilor pentru ghid de turism este îndoielnică şi ne dorim să se se îmbunătăţească”, explică Florin Arjocu, reprezentant al asociaţilor de ghizi care se vor reuni la Sinaia, pe 16 ianuarie, pentru a se constitui în federaţie profesională, în cadrul Conferinţei Naţionale a Ghizilor de Turism din România.

Ghizii de turism din România cer schimbarea legislaţiei care reglementează ghizii. “Legile sunt făcut haotic, fără o viziune de ansamblu, cu suprapuneri între codurile activităţilor în COR/CAEN, etc”, se precizează într-un comunicat de presă al asociaţiilor din domeniu. De asemenea, ghizii cer crearea şi activarea Poliţiei Turistice (sau o entitate similară) care să aplice legea turismului, dar fiind faptul că toate celelalte ţări din UE, inclusive Bulgaria, au o structură de acest fel. “Legislaţia actuală spune că pe teritoriul României, aşa cum e în toate ţările UE şi nu numai, pot activa doar ghizi de turism atestaţi în România. Legea există, dar vedem foarte multe grupuri de străini cu ghizii lor, ilegal, fiindcă nu are cine să îi controleze. La fel, multe agenţii româneşti lucrează cu ghizi neatestaţi, ceea ce e ilegal din punctul de vedere al turismului, asta fără a socoti şi evaziunea, fiindcă un ghid neatestat nu poate oferi nici factură pentru suma primită. Toate acestea trebuie să se schimbe”, se mai precizează în comunicat.

Ghizii mai atrag atenţia asupra faptului că nu pot să-şi menţină meseria în codiţiile actuale, neexistând continuitate în activitate, astfel încât cei mai mulţi ghizi de turism sunt nevoiţi să se reorienteze pe piaţa forţei de muncă. La această situaţie contrinuie şi noul cod fiscal. “Ghidul este unul dintre persoanele la care PFA-ul se potriveşte foarte bine, dar care din 2016 devine foarte costisitor şi nu ştim în ce direcţie să ne organizăm, pentru a mai putea funcţiona legal”, se arată în acelaşi document.

 

×