x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gigi Becali riscă minim 11 ani în spatele gratiilor! Sentinţa se va da pe 11 februarie. Vezi reacţia patronului Stelei

Gigi Becali riscă minim 11 ani în spatele gratiilor! Sentinţa se va da pe 11 februarie. Vezi reacţia patronului Stelei

28 Ian 2013   •   19:54
Gigi Becali riscă minim 11 ani în spatele gratiilor! Sentinţa se va da pe 11 februarie. Vezi reacţia patronului Stelei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 22:28 - Gigi Becali a declarat la România TV că pedeapsa cerută de procurori împotriva sa, de 11 ani şi şase luni, este strigătoare la cer, în condiţiile în care la apelul judecat de către completul de 5 judecători ai ICCJ nu au apărut probe noi faţă de judecata pe fond.
 
"M-au sunat avocaţii şi mi-au spus că a cerut 11 ani şi jumătate. M-am enervat şi am zis: E strigător la cer! Dacă hoţii au fost condamnaţi, s-a demonstrat că maşina a fost furată, cum să vii tu, procuror, să ceri 11 ani de închisoare? Bă, nenorocitule, nu ţi-e ruşine? Eşti animal?", a spus liberalul la RTV.
 
În apărarea sa, Becali a prezentat instanţei diplomele de ctitor de biserici şi crucile episcopale care i-au fost dăruite de către ierarhi ai Bisericii: "Vina mea este că am fost milostiv, că am respectat legile lui Dumnezeu, ale societăţii că mi-am luat maşina înapoi şi pe cele ale şmecheriei, că nu am vrut să zică careva că le-am băgat băiatul la închisoare".
 
Becali susţine că familia s-a speriat când a auzit că riscă să petreacă atâţia ani în închisoare. "Tâlharii ăştia de procurori de unde să ţină ei seama de familie? Eu de la Parlament am plecat când se discuta bugetul Ministerului Public. Ăstora nu le-aş da niciun ban. ăştia îl slujesc pe Diavol, pe Satan!", a mai spus deputatul PNL, membru în Comisia juridică.
 
Patronul Stelei spune că nu îi este teamă de verdictul completului de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie deorece procesele sunt judecate corect. De acest lucru l-ar fi asigurat o verişoară de-a sa care este judecător acolo: "Nu este un secret, ea chiar a căzut în completul de judecată, dar s-a recuzat".

UPDATE 20:30 -
Sentinţa în Dosarul Sechestrării, în care printre inculpaţi se află şi proapătul parlamentar PNL Gigi Becali, va fi dată pe 11 februarie

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dezbate recursul făcut de Parchet împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă prin care inculpaţii din dosarul sechestrării, între care şi Gigi Becali, au fost achitaţi.
 
La termenul de luni al procesului, conform Mediafax, procurorul prezent la instanţă le-a cerut judecătorilor casarea deciziei de achitare şi condamnarea tuturor inculpaţilor "la media limitelor speciale de pedeapsă prevăzute de lege" în cazul acestor infracţiuni.
 
Concret, procurorul a spus că inculpaţii din dosar ar trebui condamnaţi la o pedeapsă de aproximativ 11 ani şi şase luni, limitele pedepsei pentru fapta în urma căreia aceştia au fost deferiţi justiţiei fiind cuprinse între 7 şi 15 ani.
 
Procurorul a mai spus că instanţa de fond, respectiv completul de trei judecători al instanţei supreme, a greşit atunci când i-a achitat pe cei din acest dosar.
 
Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui "comando urban" în sensul că s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri şi accidentări în trafic, răpiri şi violenţă.
 
Procurorul a mai arătat că dacă persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia că orice persoană îşi permite bodyguarzi îşi permite şi să depăşească şi limitele legale în a-şi face dreptate.
 
"Becali a săvârşit fapta de lipsire de libertate cu intenţie directă, pentru că a prevăzut şi acceptat posibilitatea producerii ei atunci când şi-a trimis bodyguarzii să-i aducă pe presupuşii hoţi ai limuzinei sale", a arătat magistratul.
 
De aici, a arătat procurorul, rezultă şi intenţia directă, iar lipsirea de libertate subzistă indiferent de modul prietenos în care s-au derulat discuţiile la bar. "Este exclusiv dreptul autorităţilor să lipsească de libertate pe cineva în condiţii expres şi limitativ prevăzute de lege", a subliniat procurorul.
 
În continuare, avocaţii celor inculpaţi în acest dosar expun în faţa celor cinci judecători motivele pentru care completul de cinci ar trebui să menţină achitările date de instanţa inferioară.
 
Gigi Becali, a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de către un complet de trei judecători al ÎCCJ, el fiind acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un autoturism. Hoţii au fost duşi apoi la sediul PNG, partid pe care Becali îl conducea, loc unde aceştia au fost sechestraţi câteva ore şi agresaţi.
 
Decizia instanţei a fost contestată de Parchet şi de unii dintre inculpaţii din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.

×