x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gogule, te simţi bine în România, stat poliţienesc?

Gogule, te simţi bine în România, stat poliţienesc?

de Petru Zoltan    |    01 Mar 2012   •   21:00
Gogule, te simţi bine în România, stat poliţienesc?

Meciul amical de fotbal Romania – Uruguay de miercuri seara a scos la iveala teama actualei clase politice fata de protestatarii care o contesta neincetat de aproximativ 50 de zile. Nici sefii fotbalului romanesc nu stau prea bine la acest capitol. Motiv pentru care la meci au fost luate masuri sporite de securitate. Pe langa stewarzii de la firma de paza BGS, campul de lupta a fost intarit cu un de­ta­sament de jandarmi, coordonat de pe flancuri de bravul "popotar", actual maior Iulian Claudiu Gogu, seful Serviciului cercetare-documentare din cadrul Directiei cercetare documentare si combaterea faptelor antisociale al Jandarmeriei Bucuresti.

In minutul 58 al meciului, stewarzii BGS au intrat printre suporteri pentru a confisca cearsaful unor tineri pe care era scris "FRF=RMGC". Suporterii n-au vrut sa-l dea, iar agen­tii au inceput sa-i loveasca la gra­ma­da. In invalmaseala creata si pentru faptul ca suporterii s-au solidarizat, jan­darmii lu’ Gogu au intervenit pe prin­cipiul "pulanul meu minte nu are". Pentru ca tacamul sa fie complet, jandarmii au primit ordin sa le administreze suporterilor o doza marita de gaze lacrimogene. Printre victimele jandarmilor si stewarzilor s-au aflat zeci de suporteri nevinovati: femei, batrani, copii. O tanara pre­zen­ta la meci, Oana Tanase, a fost in­grozita de ceea ce a vazut pe stadi­on: "A fost o drama acolo. Oamenii au fost calcati in picioare pentru un me­saj". In tot acest timp, Gogu se afla in zona oficiala a stadionului, unde se agita in spatele invitatilor pre­zenti la meci. Potrivit unor surse din cadrul Jandarmeriei, se pare ca or­dinul pentru ca jandarmii sa intervina a fost dat de maiorul Gogu. Si daca nu va mai aduceti aminte de faptele lui Gogu, va reamintim ca acesta a fost surprins in timp ce intra in sediul Partidului Democrat Li­beral, de pe Mondogran, in timp ce Bucurestiul era luat cu asalt de protestatari.

Liderul Peluzei Sud din Ghencea, Alexandru Tofan "Lecce", a declarat ca mai multi suporteri au fost ame­nin­tati de jandarmi: "Nu ne-au lasat cu steagurile tricolore pe stadion".

Tupeu de jandarm
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, locotenentul Georgian Enache, pare sa fie depasit de evenimente. Intrebat care a fost motivul pentru care s-au folosit gaze lacrimogene impotriva suporterilor, Georgian Enache a declarat ca: "Jandarmeria Capitalei nu a folosit gaze lacrimogene impotriva suporterilor". Dar se pare ca acesta minte cu nerusinare, pentru ca imaginile arata contrariul. In schimb, purtatorul de cuvant al BGS, Antoniu Ungureanu, a confirmat faptul ca au avut loc incidente intre suporteri si stewarzi, pe motiv ca au fost rupte scaunele de pe stadion. "Jandarmeria i-a evacuat pe suporteri. S-a dat cu gaze. Dar a fost un jet scurt. Trebuia sa dea cu gaze pentru a imprastia multimea."

Demisia de Onoare
Protestatarii din Piata Universitatii au fost in audienta la col. Costel Gavrila, inspector general al Jandarmeriei Romane, pentru a-i cere demisia. Au mai solicitat demiterea de urgenta a:
● General de brigada Eugen MERAN, din functia de director ge­neral al Jandarmeriei Bucuresti, ca principal responsabil pentru abuzurile repetate din timpul manifestatiilor din Piata Universitatii;
● Maior Iulian Claudiu GOGU, seful Serviciului cercetare-documentare, din cauza conflictului evident de interese in care s-a situat prin vizita la sediul PDL din data de 20 ianuarie 2012, asumandu-si astfel o pozitie politica;
● Lt. col. Eduard CHIRIAC, coordonatorul dispozitivului care a amendat ABUZIV protestatarii pasnici din Centrul Istoric al Capitalei, in data de 14 februarie 2012, in jurul orei 22;
● Lt. Georgian ENACHE, purtator de cuvant, pentru modul manipulator in care a gestionat comunicarea publica a institutiei pe care o reprezinta, prin dezinformarea repetata a opiniei publice;
● General de brigada Eugen SALAR, inspectorul-sef al Jandarmeriei Suceava, ca principal responsabil pentru amendarea abuziva a protestatarilor pasnici din fata Palatului Administrativ, din data de 15 februarie 2012.

Comunicat Federatia Suporterilor Romani
Cu ocazia meciului amical dintre reprezentativele Romaniei si Uruguayului, Federatia Suporterilor Romani, a facut act de prezenta, pentru prima oara dupa aparitia fenomenului ultra` in Romania, unind zeci de peluze sub tricolorul national, nu mai putin de 3500 de ultrasi ai mai multor echipe de fotbal luand loc in tribunele celebrului “Mall Arena', ca stadion nu poate fi numit atata timp cat libertatea de exprimare este in mod abuziv stopata, de aceasta institutie represiva numita eronat jandarmerie, si nu “mercenarie'. Suporteri ai echipelor Craiova, Timisoara, Oradea, Sibiu, Petrolul, Brasov, Galati, Vaslui, Tulcea, Rapid, Steaua, Dinamo, indiferent de culorile pe care le iubim cu ardoare, si pe care niste mafioti le manjesc fara nici un pic de rusine, am decis sa stam umar langa umar, si sa strigam impreuna, pentru echipa Romaniei, dar si impotriva celor care prin actiuni frauduloase si nepedepsite de statul de drept au pus sechestru pe fotbalul si sportul romanesc in general.

Pentru ca suntem niste tineri caliti in astfel de evenimente, stiam la ce sa ne asteptam de la acest meci, asa ca inarmati cu rabdare, vointa si dorinta am patruns in stadion, desi abuzurile nu au intarziat sa apara inca de la intrarea pe aleile stadionului, unde grupuri de jandarmi intimidau tineri, fie ca faceau parte sau nu dintr-o peluza anume, sugerandu-le sa fie atenti la ce striga in stadion, pentru ca scandarile “injurioase' la adresa conducatorilor de fotbal le pot aduce minim 6 luni de interdictie si intre 500 – 1500 ron / amenda, conform noii legi 10/2012 propusa de “Dl' trasculescu, si votata cu ochii inchisi de niste deputati incompetenti, necunoscatori a Constitutiei Romaniei. Am incercat pe cat am putut sa ne imprastiem pe toata lungimea aleei ce ducea catre Peluza Sud a “Mall Arena', tocmai pentru ai incuraja pe pustii ce pareau tot mai descumpaniti. Odata ajunsi la intrarea in stadion, adevaratele probleme au inceput sa apara : Nu ai voie cu steagu`, nu ai voie cu tricoloru` mai mare de 1m/1m, nu ai voie cu cheile, nu ai voie sa injuri, nu ai voie sa mananci, nu ai voie nici sa respiri daca ne superi, spuneau niste jandarmi mai “glumeti'. I-am ignorant cum o facem de ani de zile, si am coborat in stadion, ocupand 3 sectoare de pe inelul 1 al “stadionului'.

Odata ajunsi acolo, dupa lungi parlamentari cu reprezentantii firmei de paza BGS, am reusit sa punem pe gard acele mici steaguri tricolore, pe care nu stim din ce motive nu aveam voie sa le afisam, desi la meciurile Angliei, tara aleasa ca model de mitica de la liga, zeci de stegulete ale regatului inscriptionate cu orasul de provenienta al proprietarului, troneaza din cm in cm pe toate balustradele stadioanelor unde Anglia joaca. Meciul a inceput, la fel si cantecele noastre: Romania Romania ole ole ole, s-a auzit din mii de piepturi antrenate pentru asa ceva, si lumea parea ca intra in joc, cantand alaturi de noi. Dupa 10 min, am decis sa ii aducem in atentia opiniei publice si pe stimabilii domni, mitica si sandica, care probabil stateau conectati direct la telefonul unui colonel de jandarmi, gata sa intervina la cel mai mic : huo mitica sau sandica. De fapt ce au si facut doar ca prima interventie a “fortelor de ordine' a fost de mica intensitate, doar un grup de jandarmi coborand si anuntandu-ne ca daca mai strigam impotriva oficialilor o sa fim evacuati.

Normal ca principiile noastre sunt unele sanatoase, si nu puteam sa ne asezam toti “capra', doar ca niste domni jandarmi sunt deranjati de niste scandari nicidecum “porcoase' ( Mitica la puscarie, si Mircea Sandu esti o mizerie ). Prima repriza au inghitit in sec, si au tacut malc, neavand argumente solide pentru care sa fi putut sa ne evacueze. A doua repriza incepem in aceeasi nota, 10 minute am incurajat echipa nationala, 5 min am strigat impotriva celor doi. Ei bine, forfota mare pe culoarul de sus al inelului 1, ordinele erau clare : “Evacuatii pe “golanii' aia ce indraznesc sa strige impotriva a 2 personalitati.' Dar cum ? Ca nu fac nimic ? Primul semnal a fost acesta : baietii veniti de la Craiova aveau un mic steag pe care scria : STIINTA NU MOARE, si pe care il tinea unul dintre ei in mana. Grupul de securitate BGS a mobilizat in fata acelor baieti un dispozitiv numeros, iar cativa jandarmi au coborat incercand sa confiste acel mic mesaj. Observand abuzul grosolan, toti am intervenit, spunand ca nu mai afiseaza nimeni steguletul, si sa ne calmam.

Asa s-a si intamplat, dar 3 randuri mai sus a aparut in steag pe care scria : F.R.F = R.M.G.C, moment in care s-a produs isteria in randul jandarmilor dar si a firmei de paza. De acolo pana la ce ati vazut cu toti la televizor, a fost vorba de secunde. Jandarmii navalind, cu bastoanele, si buteliile de gaz, utilizand animalic forta disproportionata, desi tot ceea ce faceam noi era sa le tinem piept fara violenta, intreband de ce vor acel steag ? Raspunsul lor a fost asta : “Am primit ordin din centrul de comanda !!!' Nu stim si care a mai fost al 2-lea ordin, pentru ca doua jeturi puternice de gaz au fost imprastiate inspre noi, si zeci de tineri orbiti, au fost calcati in picioare desi nimeni nu riposta violent, multi dintre ei ajungand in dubele jandarmilor, iar altii in ambulantele Smurd prezente in afara stadionului.

Nu s-a rupt nici un scaun, nu s-a aruncat nici una din “periculoase' torte sau fumigene, nu s-a injurat – doar au fost scandari impotriva celor doi oameni care conduc fotbalul romanesc de 20 de ani, nu a fost afisat nici un mesaj care sa contina – “simboluri, sloganuri ori texte cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si violenta' – dupa cum spune legea 4. Si cu toate acestea seara s-a terminat cu suporteri batuti, amendati si interzisi de catre o institutie a statului care ar trebui sa protejeze pe toti cetatenii acestei tari indiferent ca sunt medici, profesori, suporteri, parlamentari sau presedinti de cluburi.

Probabil dupa noua lor lege, tinerii retinuti, vor primii ani buni de interdictie, desi imaginile TV le dovedesc nevinovatia. Probabil unii vor avea si dosare penale, desi singura lor vina este aceea de a nu tacea.
PROBABIL …….
Ultrasii sunt VINOVATI…
VINOVATI pentru ca exista
VINOVATI pentru ca gandesc
VINOVATI pentru ca traiesc liberi intr-o lume de sclavi
Federatia Suporterilor Romani

×
Subiecte în articol: bataie suporteri