x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Golful Aden: Alţi marinari români au fost luaţi prizonieri de piraţii somalezi

Golful Aden: Alţi marinari români au fost luaţi prizonieri de piraţii somalezi

02 Ian 2010   •   00:00
Golful Aden: Alţi marinari români au fost luaţi prizonieri de piraţii somalezi
Sursa foto: PAUL MADEJ/SCANPIX

Doi români se află la bordul navei Asian Glory, care a fost deturnată de piraţii somalezi vineri seara, a anunţat forţa europeană de combatere a pirateriei EU NAVFOR, precizând că incidentul s-a produs în afara zonei sale de acţiune. EU NAVFOR afirmă că nava Asian Glory are un echipaj format din 25 de persoane - opt bulgari, zece ucraineni, cinci indieni şi doi români.



Nava, cu pavilion britanic, este proprietatea agenţiei maritime Zodiac şi se îndrepta către coridorul internaţional recomandat pentru tranzitarea zonei, unde urma să ajungă în data de 3 ianuarie. EU NAVFOR a adăugat că vasul a fost deturnat la o distanţă de circa 900 de mile marine nord de Seychelles şi la 600 de mile de coastele Somaliei şi că luase legătura cu Centrul pentru securitate maritimă din Cornul Africii (MSC HOA).

Principalul obiectiv al Operaţiuni Atalanta a EU NAVFOR este escortarea navelor comerciale care transportă hrană pentru Programul Alimentar Mondial, protejarea navelor vulnerabile în Golful Aden şi Oceanul Indian şi prevenirea pirateriei. Conform Agerpres, MAE britanic a luat legătura cu proprietarul navei deturnate Ministerul de Externe britanic a anunţat sâmbătă că a luat legătura cu proprietarul navei Asian Glory.

Foreign Office a confirmat că la bordul navei nu se află marinari britanici, dar a precizat că va propune proprietarului navei sprijinul autorităţilor de la Londra. "Am luat deja legătura cu compania care deţine Asian Glory. Vom rămâne în legătură constantă şi vom propune sprijinul nostru", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic, referindu-se la nava aflată sub pavilion britanic. MAE bulgar: Deturnarea navei Asian Glory este atipică

Deturnarea navei sub pavilion britanic Asian Glory, cu marinari români, bulgari, ucraineni şi indieni la bord, este atipică, deoarece a avut loc la distanţă mare de ţărmul somalez , a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe bulgar, citat de site-ul Novinite.com.

Dragovest Goranov a precizat că la bordul navei se află opt bulgari, printre care se numără şi căpitanul vasului. El a adăugat că nava a fost deturnată la circa 650 de mile de coastele somaleze şi va avea nevoie de două sau trei zile pentru a ajunge la ţărm. Goranov a apreciat că negocierile pentru eliberarea navei şi a echipajului nu vor începe înainte ca aceasta să ancoreze. Asian Glory, care transportă maşini, a fost deturnată vineri seara, în zona Golfului Aden.

Goranov a adăugat că MAE bulgar este îngrijorat de continuarea acţiunilor de deturnare a navelor în zona Golfului Aden, apreciind că forţa militară nu este eficientă în lupta împotriva pirateriei şi că una dintre modalităţile de rezolvare a problemei ar fi acordarea de ajutor pentru ţările sărace, cum este şi Somalia.

×
Subiecte în articol: observator