x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gorj: Construcţii la casele profesorilor - şpagă pentru promovarea la BAC. Elevii încercau să se înscrie la Academia de Poliţie!

Gorj: Construcţii la casele profesorilor - şpagă pentru promovarea la BAC. Elevii încercau să se înscrie la Academia de Poliţie!

de Gabriela Mladin    |    13 Iul 2014   •   16:23
Gorj: Construcţii la casele profesorilor - şpagă pentru promovarea la BAC. Elevii încercau să se înscrie la Academia de Poliţie!

Omul de afaceri din Gorj, Nicu Creţu, patronul Restaurantului Rebeca şi deţinător al unei firme de construcţii, a încercat să cumpere notele la bacalaureat pentru cei doi fii ai săi. Asta susţin surse din rândul anchetei care completează infomaţia că afaceristul le-ar fi promis profesorilor lucrări de construcţii în schimbul unor note mari. Miza pentru Creţu era destul de mare, dorea rezultate bune la bac pentru ca fiii săi să poată intra la Academia de Poliţie. Alţi poliţişti, însă, i-au filat pe afacerist şi profesorii dornici de încasare a mitei, unele întâlniri având loc în Parcul Coloanei Infinite. Alături de afacerist, alţi doi profesori au fost reţinuţi, iniţial, Gabriela Răscol, directorul de la Liceul Sportiv şi Vasile Udroiu, fostul adjunct de la Liceul Energetic din Târgu-Jiu. Toţi au fost puşi sub control judiciar de procurorul Lavinia Ilie, cea care se ocupă de dosarul fraudei la bacalauret.

Informaţia că omul de afaceri, Nicu Creţu, a fost reţinut în legătură cu examenul de bacalauret a părut iniţial de neînteţeles. Ulterior, însă, s-a aflat povestea care a dus la reţinerea afaceristul şi a profesorilor Udroiu şi Răscol. O povestea absolut scandaloasă, dacă ea este adevărată şi poate fi probată. Afaceristul a încercat să cumpere deşteptăciunea, atribuindu-le celor doi fii ai săi ceea ce le lipseşte.

Sub control judiciar!
Vineri seara, profesorii Gabriel Răscol şi Vasile Udroiu, alături de Nicu Creţu, au fost audiaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj până noaptea târziu, când au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Iniţial, se ştia doar că afaceristul ar fi dat mită profesorilor pentru ca fiii săi, gemeni, să promoveze examenele de bacalaureat cu note mari. Nu se cunoştea în ce constă mita. Sâmbătă, procurorul de caz i-a audiat din nou şi a dispus, ca după expirarea celor 24 de ore, să fie puşi sub control judiciar. Atunci s-a aflat cum au fost aranjate examenele.

Lucrări de construcţii pentru note bune la bac!
Omul de afaceri ar fi promis lucrări de contrucţii la casele profesorilor în schimbul unor note mari la bacalaureat pentru copiii săi pe care dorea să-i facă poliţişti. Băieţii lui Creţu urmau să ia note mari pentru a putea apoi să fie înscrişi la Academia de Poliţie. La matematică au reuşit nota maximă, însă, nu era suficientă. Aşa că pentru limba română au depus contestaţii, unde notele au fost mărite cu un punct. Ofiţerii Direcţie Generale Anticorupţie din Gorj au fost puşi în gardă dinaintea examenului, aşa că au făcut mai multe înregistrări şi filaje cu afaceristul şi profesorii dispuşi să intre în acest joc. Unele filaje sub făcute în Parcul Coloanei Infinite. Unul dintre avocaţii afaceristul, Florin Homescu, a explicat că Nicu Creţu este acuzat de dare de mită, dar că acesta nu ar fi dat niciun ban. Mita, în acest caz, a constat în lucrări de construcţii.

Mii de euro la percheziţii!
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj susţin că profesorii ar fi luat mită de la mai mulţi părinţi ai căror copii au susţinut examenele. În urma percheziţiilor, acasă la profesori s-au găsit sume importante de bani şi diverse alte bunuri care proveneau din şpagă. Avocatul directorului de la Liceul Sportiv, Gigi Pecingină susţine că banii pe care-i deţinea Gabriel Răscol în casă au putut fi justificaţi: „Cele câteva zeci de mii de lei provin din economiile familiei, iar cele câteva mii de euro erau pentru concediu”, a susţinut acesta.

Anchetă extinsă!
Procurorii au însă alte informaţii, în sensul că pentru majorarea notei cu un punct, în urma contestaţiilor, profesorii încasau câte 300 de lei. Ancheta a fost extinsă în cazul fraudării examenului de bacalaureat, iar anchetatorii au cerut verificarea tuturor contestaţiilor de la acest examen. Este vorba de peste 1.200 de lucrări care vor fi reanalizate pentru că s-a mai descoperit că notele de pe lucrări nu corespund cu cele trecute în sistemul informatic. De luni, vor fi audiate alte persoane, profesori şi părinţi, implicate în fraudarea examenului de bacalaureat.

×