x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gorj: “Examen de capacitate” cu ofiţerii DGA

Gorj: “Examen de capacitate” cu ofiţerii DGA

de Gabriela Mladin    |    07 Iul 2014   •   17:19
Gorj: “Examen de capacitate” cu ofiţerii DGA

Peste 60 de elevi de clasa a VIII-a de la Şcoala Generală din comuna Bustuchin au dat “examen” ieri şi cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie din Gorj. Copiii au fost citaţi, împreună cu părinţii, într-o anchetă legată de desfăşurarea examenului de evaluare naţională. Suspiciunile sunt acelea că elevilor li s-ar fi dictat rezolvarea subiectelor, iar în schimbul acestora, ar fi fost date sume de bani sub diverse forme, inclusiv a organizării unui banchet. Informaţia nu este comunicată oficial, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj susţine că nu are niciun amestec.

Pentru prima dată, copiii de 14 ani au susţinut primul lor examen important: evaluarea naţională. Emoţiile au fost, însă, mai mari acum, când pentru acest examen au fost chemaţi să dea cu subsemnatul în faţa anchetatorilor de la Direcţia Generală Anticorupţie. Speriaţi, copiii au aşteptat ore întregi să intre la audieri. Vineri, peste 60 de citaţii au fost împărţite în comuna Bustuchini. “Am primit citaţia vineri ca luni să ne prezentăm la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie din Gorj, împreună cu copiii, pentru a fi audiaţi în calitate de martori, invocându-se fapte de corupţie. Am întrebat copilul ce a făcut şi mi-a spus că a dat examen şi că totul a fost corect. Că nu s-a întâmplat nimic. Aşteptăm să vedem ce ne întreabă domnii de la DGA”, a explicat un părinte.

Ne-au întrebat de bani

După audieri, părinţii au explicat pentru ce fuseseră citaţi. “Au întrebat copiii câţi bani au dat pentru examen. Apoi câţi bani au dat pentru banchet, de ce au fost şi profesorii invitaţi la banchet, cine le-a plătit masa. Am înţeles că au luat şi imaginile de la banchet care s-a organizat la căminul din comună. Noi, am dat fiecare ce am avut pe acasă pentru banchet. Alţii au strâns bani, alţii au venit cu produsele de acasă. Ne-au mai întrebat dacă a venit cineva în timpul examenului să spună subiectele. Copilul le-a spus clar că nu a dat bani şi este corect. Cât a ştiut, atât a făcut. Al meu a luat puţin peste nota 6”, a declarat alt părinte, la ieşirea de la audieri.

Suspiciuni!

Suspiciunea anchetatoriloe este legată de faptul că o anumită persoană ar fi ajuns în timpul examenului în clase şi ar fi lăsat pe catedră un bileţel. Apoi, profesorii supraveghetori ar fi dictat elevilor rezultatele. Aceste informaţii ar fi fost văzute pe camerele de supraveghere. Deocamdată, anchetatorii nu au dat niciun fel de informaţii, precizând că ancheta încă este în desfăşurare.

Cert este că săptămâna trecută, la Şcoala Generală din Bustuchin anchetatorii au făcut descinderi şi au ridicat mai multe documente, dar şi imaginile de pe camerele de supraveghere.

471 de DVD-uri cu imagini

“Nu ştiu absolut nimic din ce s-a întâmplat la Şcoala din Bustuchin. Nici nu este răspunderea mea, iar cine a greşit, să plătească. Ce ştiu este că Inspectoratul de Poliţie din Gorj a solicitat să i se pună la dispoziţie imaginile din toate centrele de examinare. Le-am trimis peste 471 de DVD-uri cu imaginile de la toatele cele 86 de centre de examninare din judeţ. Nu am văzut ce conţinut au imaginile”, a declarat înspectorul general şcolar, Ion Işfan,

În zilele următoare, la DGA Gorj ar urma să fi audiaţi şi profesorii care au participat la evaluarea naţională de la Bustuchin. Săptamâna trecută, la o altă şcoală generală din târgu-Jiu, anchetatorii au făcut descinderi şi au ridicat imaginile de pe camerele de supraveghere şi mai multe documente.

×