x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greenpeace: În 2050, România va acoperi 84% din necesarul energetic din surse regenerabile

Greenpeace: În 2050, România va acoperi 84% din necesarul energetic din surse regenerabile

19 Noi 2012   •   14:17
Greenpeace: În 2050, România va acoperi 84% din necesarul energetic din surse regenerabile

Sursele regenerabile de energie ar aduce României un plus de 6.000 de locuri de muncă între 2010-2030, reducerea costurilor de combustibil, prin eliminarea treptată a folosirii combustibililor fosili și a celui nuclear, o mai bună securitate energetică, prin reducerea dependenței de importuri și, bineînțeles, un mediu mai curat. Până în anul 2050, România va ajunge să producă energie din surse regenerabile în proporţie de 84% din total, în condiţiile în care, în prezent, producţia este estimată la 25%, potrivit raportului [R]evoluția Energetică, lansat azi de Greenpeace România.

Totodată, până în 2020, energia hidroelectrică şi cea eoliană vor rămâne principalii contributori ai creşterii cotei de piaţă în România, iar din acest an energia eoliană va completa acest tablou.

Pentru ca estimările specialiştilor Greenpeace să se concretizeze ar fi necesare investiţii de 101 miliarde de euro, inclusiv investiţii pentru înlocuirea instalaţiilor vechi, până în 2050. În urma alocării acestei sume, România face economii totale de combustibili, în următoarele decenii, de 18 miliarde de euro.

Potrivit tvrinfo.ro, studiul face o paralelă între două scenarii energetice, respectiv unul de referință, în care sectorul energetic evoluează în ritmul actual și un scenariu orientat spre energie din surse regenerabile și eficiență energetică, denumit [R]evoluția Energetică.

Este primul an în care studiul analizează perspectivele energetice ale României. Începând din 2005 și până la această dată, au fost realizate mai multe ediții ale Energy [R]evolution, prezentând atât scenarii energetice globale, cât și detaliate pentru anumite regiuni și țări.

„Din comparația celor două scenarii rezultă o serie de avantaje în favoarea [R]evoluția Energetică, precum un plus de 6.000 de locuri de muncă între 2010-2030, reducerea costurilor de combustibil, prin eliminarea treptată a folosirii combustibililor fosili și a celui nuclear, o mai bună securitate energetică, prin reducerea dependenței de importuri și, bineînțeles, un mediu mai curat – până în 2050, România ar putea emite CO2 la un nivel de doar 7% față de emisiile din 1990”, se menţionează în comunicatul Greenpeace România.

Mai mult, potrivit raportului, până în 2050, aplicând scenariul propus de Greenpeace, România ar putea reduce cererea finală de energie cu 40%.

Totodată, Greenpeace consideră că, odată cu eliminarea energiei nucleare, ţara noastră poate obţine o reducere a emisiilor de CO2 de opt milioane de tone, până în anul 2020.

În prezent, aprovizionarea cu energie primară este asigurată în continuare, în procent de 75%, de combustibili fosili, şi de 9% de energie nucleară, menţionează autorii Raportului Energy [R]evolution.

„Schimbările climatice au devenit o certitudine, iar efectele acestora se fac simțite pretutindeni pe glob, tot mai puternic de la an la an, sub forma fenomenelor meteorologice extreme, cu urmări tot mai grave pentru economie și societate. Conform experților, este imperios necesar ca încălzirea climei să fie menținută sub 2° C, iar pentru aceasta trebuie ca omenirea să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră”, se mai spune în raport.

×
Subiecte în articol: greenpeace greenpeace romania