x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greseli in programul actualei guvernari

Greseli in programul actualei guvernari

04 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
SPECIAL - "Conventia internationala a Deltei Dunarii" In incercarea de a-l schimba pe guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, actualii guvernanti nu detin nici un motiv profesional, ci invoca un pretext: programul de guvernare al Aliantei Dreptate si Adevar, care trebuie aplicat. In acesta se fac sapte referiri la Delta, care insa contin formulari ce tradeaza o necunoastere a situatiei.
ALEXANDRU NASTASE

GUVERNATOR. Virgil Munteanu, in pericol sa fie schimbat de persoane care vorbesc de "Conventia Internationala a Deltei Dunarii"
Potrivit surselor noastre, decizia de schimbare din functia de guvernator al Deltei Dunarii a lui Virgil Munteanu a fost luata de catre Secretariatul General al Guvernului. Informatiile noastre arata ca ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor are deja pe birou decizia de inlaturare din functie a guvernatorului Munteanu, primita de institutia mai sus mentionata. Intrebata despre aceasta chestiune, Sulfina Barbu a sustinut ca decizia nu a fost inca luata si a spus ca deocamdata doar se "evalueaza activitatea lui Virgil Munteanu" la administrarea RBDD. Ministrul a invocat Programul de guvernarea al Aliantei D.A., spunand ca este foarte bun si ca trebuie pus in aplicare cu orice pret. Iar pentru aceasta, trebuie verificati toti sefii directiilor aflate in subordinea Ministerului Mediului.

GRESELI SI AMATORISM. Mult-laudatul program de guvernare invocat de ministrul Sulfina Barbu contine numai 7 (sapte) referiri la Delta Dunarii. Si cateva greseli foarte grave. Amatorismul se vede imediat: cand se vorbeste despre "protectia ecosistemului Dunare - Delta Dunarii - zona teritoriala a Marii Negre, prin crearea unei infrastructuri la nivelul cerintelor UE privind folosirea ecosistemelor, monitorizarea riguroasa a surselor de poluare si masuri pentru diminuarea acestora". Toate bune si frumoase, numai ca in Delta Dunarii nu exista un ecosistem care sa-i poarte numele, ci peste 30. Cateva randuri mai jos, se aduce in discutie "redimensionarea ecologica si economica a Deltei Dunarii, in scopul protectiei pe termen lung a acestui ecosistem si a dezvoltarii economice si sociale in conformitate cu Conventia Internationala a Deltei Dunarii". Din nou, cateva afirmatii pertinente, dupa care nonsensul: nu s-a initiat pana acum nici o conventie internationala a Deltei Dunarii. Am incercat sa o contactam pe Sulfina Barbu pentru un interviu in care sa lamureasca toate aceste aspecte. Desi personal a fost de acord, ne-a transmis sa luam legatura cu sefa sa de cabinet pentru stabilirea datei. Aceasta nu a raspuns inca solicitarii noastre.

AMANARE. Pescarii vin saptamana viitoare. Intalnirea de astazi dintre sindicatele pescarilor din Delta Dunarii si ministrul Sulfina Barbu a fost amanata cel mai probabil pentru inceputul saptamanii viitoare. Sindicalistii nu au putut pleca din Tulcea din cauza vremii nefavorabile, fiind intorsi la iesirea din oras de echipaje ale Politiei, care i-au sfatuit sa nu se porneasca la drum lung. Pescarii urmau sa-i ceara ministrului Sulfina Barbu pastrarea cu orice pret in functie a guvernatorului Virgil Munteanu. Sindicalistii au anuntat ca, in cazul in care Munteanu va fi inlocuit, vor recurge la masuri extreme de prostes, intentionand sa iasa in strada si sa picheteze sediile Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si Guvernului. Pescarii si-au exprimat indignarea pentru schimbarea din functie pe motive politice a guvernatorului Munteanu, neimplicat politic. In urma cu aproape doua saptamani, la o intalnire oficiala, pescarii au primit asigurari de la prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, ca acesta nu va semna inlocuirea lui Munteanu daca aceasta va avea la baza doar motive politice. Pana acum, activitatea in Delta a lui Virgil Munteanu a fost apreciata atat in tara, cat mai ales in strainatate, la nivelul conventiilor si tratatelor internationale de mediu, precum si al celor mai prestigioase organizatii nonguvernamentale specializate in probleme ecologice.

×