x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva generală a bugetarilor, anunţată pentru 5 octombrie, rămâne în vigoare

Greva generală a bugetarilor, anunţată pentru 5 octombrie, rămâne în vigoare

30 Sep 2009   •   00:00

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a anunţat că greva generală anunţată pentru 5 octombrie rămâne în vigoare. Potrivit acestuia, peste 800.000 de oameni vor participa la această acţiune de protest.



Anunţul privind înfiinţarea Alianţei Bugetarilor a fost făcut pe 10 septembrie de către Aurel Cornea. Organizaţiile sindicale s-au aliat, pentru prima oară, în încercarea de a opri adoptarea prin asumarea de către Guvern a legii salarizării unitare.

Capitala a fost, astăzi, scena protestelor iniţiate de Alianţa Bugetarilor. Peste 500 de membri au pichetat sediile PSD şi PD-L. Printre principalele revendicări ale Alianţei Bugetarilor se numără renegocierea Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, stoparea disponibilizărilor din sectorul bugetar şi renunţarea la acordarea forţată a concediului fără plată.

Din această Alianţă fac parte mai multe sindicate din învăţământul preuniversitar, finanţe şi poliţie. Protestele membrilor Alianţei Bugetarilor au început la ora 11:00. La sediul PSD ei au fost întâmpinaţi de purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Bogdan Niculescu Duvăz, anunţă Antena3. Sindicaliştii au fost nemulţumiţi de faptul că nu sunt lăsaţi să intre în sediul PSD pentru discuţii, în condiţiile în care, spun ei, portarul nu le-a permis accesul. Duvăz le-a explicat, însă, că a fost vorba doar de o neînţelegere.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, susţine că vina pentru situaţia disperată în care au ajuns sindicaliştii îi aparţine exclusiv preşedintelui Băsescu.

Proteste au fost şi la sediul PD-L, în condiţiile în care sindicaliştii sunt nemulţumiţi de efectele aplicării legilor pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Liderii sindicaliştilor au acuzat un reprezentant al Jandarmeriei că i-a filmat pe ascuns, fiind îmbrăcat în civil. Ei au criticat PD-L şi pe preşedintele Traian Băsescu, fiindcă nu doresc să le asculte revendicările.

Alianţa Bugetarilor a stabilit pe 21 septembrie calendarul acţiunilor de protest. Următoarea etapă din calendarul protestelor cuprinde o grevă generală pe 5 octombrie, participarea la un miting de Ziua internaţională a Muncii pe 7 octombrie şi neimplicarea în organizarea alegerilor prezidenţiale. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator