x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Metrorex şi RATB renunţă la grevă

Metrorex şi RATB renunţă la grevă

11 Oct 2013   •   12:31
Metrorex şi RATB renunţă la grevă
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images
UPDATE 14:18 - Sindicaliştii din USL Metrou anunţă suspendarea grevei programate pentru luni şi a celei de marţi de la RATB, ca urmare a "aprobării Memorandumului de către Guvernul României privind unităţile subvenţionate, precum şi a negocierilor ce se derulează la sediul Metrorex - Ministerul Transporturilor". "Vom reveni cu un alt comunicat în cursul săptămânii viitoare, pentru a aduce la cunoştinta mass media şi opiniei publice dacă greva va fi reprogramată sau conflictul de la Metrorex se va stinge", se mai precizează într-un comunicat semnat de liderul Uniunii Sindicatelor Libere (USL) Metrou, Ion Rădoi.


------------------------------------------

Negocierile dintre sindicaliștii de la metrou și reprezentanții Ministerului Transportului nu au ajuns, momentan, la niciun rezultat. Dacă până luni nu sunt rezolvate revendicările sindicaliștilor, aceștia își mențin decizia de a declanșa greva generală la metrou.

Între orele 04:00-16:00 nu va circula niciun metrou, luni, același lucru urmând să se întâmple și marți, dacă nu se rezolvă solicitările sindicaliștilor. RATB va intra în grevă de solidarizare, marți, tot între orele 04:00-16:00, a declarat Vasile Petrariu, liderul STB, unul din principalele sindicate ale angajaților RATB.

"Nu va circula niciun mijloc de transport RATB marți între orele 04 și 16:00, dacă nu se rezolvă problemele sindicaliștilor de la metrou", a declarat Petrariu pentru B365.ro.

Greva a fost programată pe data de 14 octombrie, luni, după ce a fost amânată din 30 septembrie.700.000 de călători ar putea fi afectați de această grevă. Negocierile cu Ministerul continuă însă și sâmbătă și duminică, în încercarea de a debloca situația, a declarat Evelyne Croitoru, purtător de cuvânt al Metrorex, pentru B365.ro.

"Ca urmare a negocierilor incepute pe data de 18 septembrie, intre reprezentantii Federatiei din Trasporturi, Transloc si Servicii Publice si echipa guvernamentala, dar in primul rand din respect pentru cei peste 700.000 de calatori care folosesc zi de zi metroul bucurestean, greva propriu-zisa de la metrou anuntata pentru data de 30 septembrie 2013 se va amana pana pe data de 14 octombrie 2013. In acest timp negocierile vor continua si speram ca se vor gasi si solutii", a spus Ion Radoi, citat intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

Liderul sindical a precizat ca si greva de solidaritate de la RATB a fost amanata tot pana in 14 octombrie. "La fiecare întâlnire am cerut să semnăm contractul colectiv de muncă. Au cerut să se facă o majorare minimă cu nivelul inflaţiei pe anul trecut - 5%. Salariul mediu net la metrou este 2.900 lei. Eu consider că ăsta e un salariu destul de bun pentru România şi cred că şi pentru alte ţări europene", a declarat şi directorul general al Metrorex, Aurel Radu.

×