x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grigore Cartianu, reclamat la CNCD de organizaţiile rome. Vezi aici de ce

Grigore Cartianu, reclamat la CNCD de organizaţiile rome. Vezi aici de ce

de Elena Stan    |    30 Aug 2012   •   13:52

Alianta Civica a Romilor din Romania, Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii si Asociatia Jurnalistilor Rromi au depus, astazi, o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) impotriva jurnalistului Grigore Cartianu, directorul editorial al ziarului Adevarul, precum si impotriva trustului Adevarul Holding, care editeaza ziarul Adevarul.

Pangerea vizeaza editorialul "Puciul tiganesc", pe care Grigore Cartianu l-a scris si l-a publicat in ziarul pe care il conduce, in editia de marti, 28 august 2012. Reprezentantii organizatiilor semnatare ale plangerii considera ca acest editorial aduce atingeri grave demnitatii minoritatii rome din Romania, prin jignirile crase adresate reprezentantilor etniei romilor. Intreg editorialul scris de d-l Grigore Cartianu aduce atingere demnitatii romilor si creeaza o atmosfera degradanta si umilitoare, indreptata impotriva tuturor romilor din Romania.

Pentru a exemplifica aceste afirmatii, redam urmatorul pasaj din editorial: "Grozavia din iulie-august trebuie sa-i fi uluit pe liderii politici europeni mai ceva decat cohortele de pirande si puradei care, dupa deschiderea granitelor, au dat iama pe bulevardele oraselor din Occident. Stiti cum actioneaza balaoachesii: se agata de tine, iti cer bani, insista, devin agresivi, te injura, te scuipa, isi sfasie camasa, isi ridica fustele, iti fura portofelul. Fac focul in fata la Notre-Dame si pun pirostriile pe Champs-Elysees. Iar daca incearca sa intervina un politist, este stropit cu un jet de lapte tasnit din tata de piranda". Editorialul scris de d-l Grigore Cartianu abunda in cuvinte de genul "tiganesc" si "tiganie", folosite cu conotatie peiorativa, incepand din titlu si pana in ultima fraza. "Se incheie, asadar, o tiganie care s-a intins pe doua luni, stricand vara natiunii romane. Sigur ca vor incepe alte si alte tiganii...", spune d-l Grigore Cartianu in editorialul sau.

Organizatiile asteapta scuze de la Cartianu
Pentru aceste afirmatii cu vadit caracter rasist, organizatiile semnatare au cerut Colegiului Director al CNCD sanctionarea atat a jurnalistul Grigore Cartianu, cat si a trustului Adevarul Holding.Organizatiile semnatare ale plangerii solicita jurnalistului Grigore Cartianu si trustului Adevarul Holding sa prezinte de indata scuze publice comunitatii rome din Romania pentru ofensele grave aduse acesteia.

×