x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa aviara si in capitala!

Gripa aviara si in capitala!

de Alexandru Nastase    |    Libiu Mateescu    |    Vladimir Ioan    |    20 Mai 2006   •   00:00
Gripa aviara si in capitala!

Suspiciune de gripa aviara in Capita-la. La o saptamana dupa confirma-rea prezentei virusului la Brasov, Bucurestiul se confrunta cu temu-tul H5. Testele rapide efectuate in doua gospodarii din Sectoarul 2 si Sectoarul 4 au relevat prezenta anticor-pilor impotriva virusului aviar in corpul a trei pasari moarte.

Testele rapide au iesit pozitive in cele doua gospodarii de la periferia Capitalei - una pe Strada Odei numarul 25, din Sectorul 4 si cealata de pe Strada Falticeni, numarul 4A, din Sectorul 2 - a anuntat ieri seara Gheorghe Flutur.

Desi ministrul a insistat ca abia la terminarea sedintei de aseara a Comandamentului Antiepizootic a aflat de cele doua suspiciuni din Bucuresti, pentru ca atunci a primit buletinele de analiza de la laborator, directorul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB), Adrian Neacsu, a declarat pentru Mediafax ca, pana la ora 16:00, toate pasarile din cele doua gospodarii de pe Strada Falticeni, din Sectorul 2, si de pe Strada Odei, din Sectorul 4, au fost eutanasiate. Mai mult, primarii celor doua sectoare si cel al Capitalei au declarat ca ei stiau de joi de existenta suspuiciunilor. Autoritatile incearca sa afle cum a ajuns virusul in Capitala.

"AM LUAT PUI DE LA CORA!" Primul caz de suspiciune de gripa aviara a fost semnalat joi seara, in Cartierul Andronache, din Sectorul 2. Zona linistita, aproape rurala, situata la periferia orasului. Locuiorii au gradini, cultiva zarzavaturi si legume, cresc mai toti pasari, unii au chiar si porci. Pe Strada Falticeni, sotii Gheorghe si Valerica Avrigeanu, in gospodaria carora a fost detectat virusul aviar, cresc pasari de aproape trei ani. Joi au anuntat la Directia Sanitar-Veterinara ca le-a murit o pasare, o gaina. Inspectorii au venit, au efectuat testele rapide, iar acestea au relevat prezenta anticorpilor pentru temutul virus.

"Saptamana asta am cumparat pasare de la Cora, pentru supa. Am dat maruntaiele si celelalte resturi la pasarile din curte, niste gheare. Am vazut cum gainile au mancat gheare de pasare. Eu cred ca asa a ajuns virusul asta la gainile mele", spune Valerica Avrigeanu. Locuieste impreuna cu sotul,Gheorghe, si cu fiica lor de 27 de ani care este coafeza. Batranii sunt pensionati amandoi pe caz de boala si spun ca nu se tem de gripa aviara. Blesteama, insa, ghinionul care a dat peste ei. "Joi pe inserat au venit mai multi oameni, cred ca de la Primarie, si au luat mai multe pasari de la vecini, ca sa vada daca sunt bolnave. De atunci parca vecinii nu ma mai privesc cu ochi buni. Oamenii cred ca o sa vina sa le omoare pasarile. Nu am mai iesit din casa de atunci", spune femeia. Vecinii de peste drum, familia Marinica, povestesc ca mai au patru pasari in curte, dar sunt de acord sa le dea inspectorilor de la DSV pentru ca se tem de virusul H5. "Si-asa aveam putine, sa le ia. Ma tem, mai ales dupa ce am vazut la televizor. Totusi, parca nu sunt de acord sa ne inchida aici si sa puna carantina din aia", spune Anica Marinica. Ingrijorata este si vecina de gard a familiei Avrigeanu, Elena Durici. Operata de curand, aceasta striga dupa copii chemandu-i in casa.

AUTORITATI. Aseara au ajuns in zona si sefi ai DSV Bucuresti. Directorul executiv, Constantin Savu, a spus ca a venit in Cartierul Andronache pentru a vorbi cu oamenii, insa a plecat fara sa schimbe o vorba cu locuitorii. Savu a spus ca asteapta ordine de la Comandamentul Antiepizootic Central, pentru a vedea daca instaureaza carantina in zona. "Infirm varianta ca pasarile din curtea familiei Avrigeanu ar fi mancat maruntaie si gheare de pasare pe care proprietarii le-ar fi cumparat de la Cora. Nu se poate spune cum s-a imbolnavit pasarea. In alta ordine de idei, am facut testele rapide pe 3.000-4.000 de pasari si doar la cea moarta am depistat virusul. Acum asteptam confirmarea de la laborator care poate veni in aceasta seara, maine - nu stim", a declarat Savu. Intre timp, seful Politiei Comunitare a Sectorului 2, Dumitru Soare, adusese in zona 12 masini de politie, garduri si cateva zeci de oameni (politisti si jandarmi) pregatiti sa intervina in cazul in care, de la centru, se primea ordin de instaurare a carantinei si inchidere a zonei. In jurul orei 22:00 politistii au primit ordin de retragere in baza, astfel incat gardurile au fost urcate in masini, care au plecat spre baza.

A murit cocosul din Strada Luica

ODEI 25. Ieri seara, copiii se jucau pe strada fara restrictii
Bucuresti, sos. Giurgiului, zona Luica - suspiciune de gripa aviara. In curtea doamnei Tanta au murit, pe rand, toate cele cinci pasari. Acum o saptamana prima gaina a iceput sa faca fite. Duminica pasarea a fost dusa la un cabinet veterinar, dar a murit la ceas de seara. Speriata, hipertensiva, inteligenta, doamna Tanta a alertat autoritatile, iar mai apoi a privit cum se sting si restul.

PESTA. Provenind dintr-o familie cu experienta in galinacee si bazandu-se si pe discutiile cu medicii care au cercetat problema, dansa presupune ca e vorba doar despre o boala comuna, numita pesta. Autoritatile i-au dezinfectat gradina si i-au spus sa stea linistita pana iese rezultatul analizelor celor doua pasari ridicate. Pentru restul, i s-a recomandat sa sape o groapa si sa le arda. Si sa astepte un telefon. Doamna este speriata foarte tare, si cum spuneam, bolnava de inima, iar pana ieri seara nu o sunase nimeni. Vecinii nu stiau mai nimic. Cei cativa care poseda pasari au confirmat ca a venit cineva de la o autoritate veterinara, nu stiau exact care si nici nu parea ca ii intereseaza, si le-a numarat capetele. Cativa tineri joaca fotbal pe strada, dezinfectati cu bere. In zona nimic nu exista, nici un semn, organ sau ceva asemanator care sa indice ca acolo ar putea fi un focar de infectie cu un virus mortal. Deocamdata asteptam un rezultat impreuna cu doamna Tanta.

MASURI
Circa 600 de gospodarii din cele doua sectoare se afla sub supravegherea stricta a autoritatilor. "In cazul in care suspiciunea de gripa aviara va fi confirmata, cei peste 1000 de locuitori ai zonelor suspecte vor intra in carantina", a spus primarul general, Adriean Videanu. Alte masuri de prevenire luate de autoritati sunt izolarea pasarilor de la Gradina Zoologica, municipalitatea adresand un apel care bucurestenii care cresc pasari la curte si se afla in apropierea lacurilor, sa le supravegheze, sa nu lea dea drumul catre lacuri. In Capitala exista 29.883 pasari de curte. Cele mai multe se afla in Secto- rul 2, in locuintele din apropierea lacurilor, zona declarata cu cel mai ridicat grad de risc. Primarul general a indemnat la calm populatia Capitalei, asigurand ca situatia este monitorizata permanent.

SPRIJIN PENTRU CRESCATORI
Ministerul Agriculturii analizeaza posibilitatea dublarii subventiei acordate crescatorilor de pui pentru cateva luni, a declarat Gheorghe Flutur. Insa crescatorii ar putea primi si despagubiri, pentru pierderile inregistrate in aceasta perioada, spun surse din Ministerul Agriculturii. Sursele citate sustin ca in Legea de organizare a ANSVSA se va introduce notiunea de despagubire, pentru efecte colaterale. Astfel, vor fi despagubiti de Agricultura nu numai cei ale caror pasari au fost eutanasiate, dar si fermele avicole care au ramas fara cumparatori din cauza fobiei populatiei fata de carnea de pui. De asemenea,ar putea fi despagubiti si comerciantii care au cumparat carne de la fermele de pe platforma Codlea si care le-a fost mai apoi confiscata de autoritati. (Florina Zainescu)

REGULI DE IGIENA
Conf. dr. Adrian Streinu Cercel recomanda ca fiecare sa-si faca curat in curte, in fata blocului, sa arda crengile, sa arda gunoaiele, astfel incat sa se poata face dezinfectia cu rezultate bune. Daca este gasita o pasare moarta, trebuie ridicata fie cu o manusa, fie cu un ziar, dupa care trebuie arsa. Persoana care a descoperit pasarea se va spala foarte bine pe maini, cu jet puternic de apa si cu sapun, apoi va anunta autoritatile sanitare. Respectarea acestor reguli reduce posibilitatea de contaminare. In cazul aparitiei simptomelor specifice gripei aviare - febra mare, 39 de grade, dificultati de respiratie si de inghitire - se impune solicitarea ambulantei sau prezentarea la camera de garda a Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". (Magda Marincovici)

SUSPICIUNILE DE GRIPA AVIARA DIN BUCURESTI, 19.05.2006
Testele rapide au iesit pozitive la gospodaria din Strada Falticeni nr. 4A, in zona cimitirului Andronache din Sectorul 2
Cinci pasari din Strada Odei nr. 25 (zona Luica) din Sectorul 4 au murit pe rand, in curs de o saptamana, in timp ce autoritatile sustin ca le-au eutanasiat

Eliberarea lui Macovei, dupa acuzatii grave

VORBE, VORBE. Patronul Patiprod Codlea, Florin Macovei, se dezvinovateste si in fata ziaristilor
Garda Financiara Brasov, aflata in greva "lucrativa", a dat de urma unei vaste retele de contrabanda cu pui vii, care proveneau de la Patiprod Codlea, al carei patron, Florin Macovei, a fost pus ieri in libertate. Singura masura dictata impotriva lui Macovei este interdictia de a parasi localitatea.

Comisarii Garzii Financiare Brasov au identificat ieri facturi false emise de patronul de la Patiprod, Florin Macovei, care au ca obiect vanzarea a 78.000 de pui vii catre firma covasneana SC Pet World, din Sf. Gheorghe.

Patronul acestei firme a prezentat insa Garzii Financiare Covasna documente prin care a demonstrat ca nu a cumparat puii, ci numai i-a transportat cu camioanele sale spre Valea Prahovei, factura Patiprod fiind un fals ordinar. Pentru ca nu avea camioane suficiente, s-a apelat si la alta firma covasneana, SC Kincsi SRL Sf. Gheorghe, care a transportat puii vii ai Patiprod la Sinaia, dupa cum a declarat soferul Torro Tibor.

INFECTARE VOITA. Cei 78.000 de pui vii nu aveau acte sanitar-veterinare, iar pe factura emisa de patronul Verbatrans Brasov, Vasile Citre, figurau doar 32.500 de pui. Politia Economica Brasov a declansat operatiunea identificarii destinatiei oficiale a puilor, ajunsi se pare pe toata Valea Prahovei.

Comisarul-sef adjunct al Garzii Financiare Brasov, Florin Paunescu, a declarat: "Am inceput cercetarile in acest caz acum cateva zile si am reusit sa identificam una din destinatiile finale ale transportului de pui vii ai Patiprod. Este clar ca au vrut sa mascheze denumirea cumparatorului final transformand prin fals facturile de transport in facturi de vanzare-cumparare. Ciudat este faptul ca s-au grabit sa vanda puii, dupa cum este datata factura Patiprod, exact la 10 mai, adica atunci cand a inceput criza."

Cercetarile au fost preluate si de Serviciul de Combatere a Fraudelor din Inspectoratul Judetean de Politie Brasov.

AUDIERI MARATON. Patronul Patiprod, Florin Macovei, aflat in instanta inca de alaltaieri, pentru judecarea cererii Parchetului local Brasov de arestare preventiva pentru 29 de zile, a fost audiat timp de peste 8 ore, in doua zile, de judecator, in final fiind pus in libertate. El va fi totusi cercetat in cauza, in stare de libertate, fiindu-i restrictionata deplasarea. In aceeasi cauza, Judecatoria a decis punerea in libertate a medicului DSV Codlea, Virgil Urdea. Urmau sa intre in instanta, cu aceleasi propuneri de arestare preventiva, medicii DSV Liviu Pop si Ioan Ivanas, iar la Fagaras medicii de comune - Sercaia si Sambata de Jos - Aurel Jidveianu si Ioan Bobes. Procurorii Parchetului local au lucrat toata noaptea pentru finalizarea dosarelor, in vederea arestarii preventive a inculpatilor de pe platforma avicola Codlea, tendinta instantelor brasovene, in cazul celor care au raspandit gripa aviara, fiind judecarea in stare de libertate, cu exceptia patronului de la Drakom, Vasile Dardala.

Tariceanu il lauda de zor pe Flutur

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a laudat ieri pe Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, pentru promtitudinea cu care a actionat in noua criza a gripei aviare si pentru masurile luate. El a precizat ca ar fi o nebunie ca Flutur sa fie considerat vinovat de aparitia gripei aviare. "Nu are nici o vina. A reactionat extrem de prompt si de profesionist. E o persoana care munceste foarte mult", a spus Tariceanu. Nu la fel de multumit s-a aratat de autoritatile judetene si locale la care a facut apel sa respecte masurile luate de Comandamentul Central Antiepizootic, lucru pe care nu l-au facut pana acum. Premierul a declarat ca pentru situatia de acum se fac vinovati fermierii de pe platforma Codlea, care nu au respectat conditiile de biosecuritate, si autoritatile sanitar veterinare, care le-au permis acestora sa-si continue activitatea si nu au controlat vanzarile de pui vii catre alte judete, si a felicitat procuratura ca s-a implicat in cercetarea cazului. Tariceanu a cerut Ministerului Sanatatii sa colaboreze cu cel al Educatiei, pentru informarea populatiei cu privire la masurile de prevenire a contaminarii cu virusul gripei aviare si Ministerului Transporturilor sa instaleze filtre de dezinfectie suplimentare. De asemenea, Ministerul Apararii a primit dispozitie sa detaseze forte suplimentare, care sa ajute la aplicarea masurilor de prevenire si combatere a aviarei. (Florina Zainescu)

SUSTINERE
"Nu are nici o vina. A reactionat extrem de prompt si de profesionist. E o persoana care munceste foarte mult" - C.P. Tariceanu, prim-ministru

O problema de siguranta nationala

Traian Basescu i-a chemat ieri, in biroul improvizat la Elias, pe ministrul de Interne, Vasile Blaga, si pe cel al Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru a se informa in legatura cu inundatiile si cu gripa aviara. Aceasta din urma este considerata de presedinte "o problema de siguranta nationala", a aratat Vasile Blaga. Potrivit lui Flutur, Basescu s-a interesat si despre efectele consumarii carnii de pasare si despre carnea livrata, ministrul asigurandu-l ca bine pregatita, la peste 70 de grade, aceasta poate fi "linistit consumata".

ANCHETE SRI. In urma discutiei cu cei doi ministri, presedintele a cerut SRI sa se implice "mai profund in ceea ce inseamna vinovatii sau persoane care au incalcat legea" si au determinat actuala situatie legata de gripa aviara, a anuntat ieri directorul Serviciului, Radu Timofte, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu. Timofte a aratat ca solicitarea lui Basescu vine ca urmare a discutiei cu ministrii Blaga si Flutur, cand a concluzionat ca "problemele sunt mai mari decat pot fi cunoscute, cel putin la nivelul celor doua ministere". Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a precizat ca solicitarea ca SRI sa acorde sprijin investigatiilor legate de gripa aviara i-a apartinut ministrului Flutur, care l-a informat pe presedinte in legatura cu un import ilegal de pasari vii. Virusul gripei aviare de la fermele din Codlea ar putea proveni de la un import ilegal de curcani, care ar fi avut loc in urma cu trei-patru saptamani, pasarile fiind ingropate in zona platformei avicole dupa ce au murit, informeaza surse din Ministerul Agriculturii. (Oana Stancu)

FOCAR CONFIRMAT SI IN MUNICIPIUL BRASOV
Situatia localitatilor in care au fost identificate focare sau suspiciuni de focare se pare ca se stabilizeaza de 24 de ore, nemaifiind descoperite noi localitati calamitate de acest flagel in judet. Cu toate acestea, la Bod, cartierul brasovean Stupini si, partial, la Cristian, unde s-au confirmat focarele, s-a instituit carantina. Brasovul este tinut in continua supraveghere, fiind confirmat focarul de gripa aviara de pe Strada Morii (foto). Imediat Primaria Brasov a izolat perimetrul, ieri dupa-amiaza fiind luate primele masuri de catre autoritatile brasovene. (L.M.)

SITUATIE
Numarul focarelor de gripa aviara a ajuns la 20, iar cel al suspiciunilor la 26, a anuntat ieri seara Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Ultimele doua focare au fost confirmate in judetul Vrancea, in localitatile Jarasti si Anghelesti. 16 focare sunt in judetul Brasov - Hurez, Beclean, Fagaras, Feldioara de Ucea, Soars, Dumbravita, Vistea de Jos, Codlea, Bod, Holbav, Venetia de Jos, Racos, Stupini, Lovnic - , doua la societatile Drakom si Patiprod de pe platforma Codlea - , trei in judetul Vrancea - Bolotesti, Anghelesti, Jorasti - si unul in judetul Covasna - Sita Buzaului. De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat ca exista un numar de 28 de suspiciuni de gripa aviara, 11 in judetul Brasov, trei in Bacau, una in Buzau, trei in Vrancea, patru in Valcea, una in Sibiu, doua in Prahova, una in Alba si doua in Bucuresti. (F. Zainescu)

OPTIMIST
Toti internatii la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" suspectati de gripa aviara au evoluat foarte bine, a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (foto), directorul institutului. El a adaugat ca, pentru a indeparta orice fel de indoiala, s-au mai facut inca un rand de teste. Pacientilor le-au fost administrate oseltamivir, terapie antiinflamatoare si tratament cu antibiotice pentru afectiunile pe care le aveau. Baiatul de 17 ani a fost diagnosticat cu pneumonie interstitiala. Barbatul de 38 de ani, a carui situatie era destul de grava, sufera de o stare gripala datorata unui alt virus decat cel care a circulat in acest sezon. Copilul acestuia, baietelul de 2 ani, are o bronsita purulenta. Directorul Institutului "Matei Bals" a mentionat ca toate persoanele care au lucrat la ferma de pasari Codlea si prezinta febra trebuie sa fie foarte bine supravegheate si monitorizate. "Situatia este de o gravitate extrema, pentru ca populatia circula prin praf, unde poate fi virusul. Daca este cald, virusul rezista numai sase zile, ceea ce este un lucru bun", a adaugat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. (Andrada Floria)

ALBA
Panica de nedescris in imediata apropiere a municipiului Alba Iulia, dupa ce ieri, intr-o ferma de pasari, la un abator si in incinta a trei gospodarii din comuna Santimbru, inspectorii sanitar-veterinari au constatat suspiciuni de gripa aviara. Initial, joi dupa-amiaza si ieri noapte au decedat sapte gaini si 15 pui. Prefectul judetului Alba, Cosmin Covaciu, a anuntat ieri dupa-masa ca in cele trei gospodarii suspecte de gripa aviara au fost eutanasiate pasarile si s-a facut dezinfectia, proces care va continua in cursul zilei de azi. De asemenea, dintr-o alta gospodarie unde au fost gasite pasari moarte s-au prelevat probele pentru laborator, insa o decizie finala va fi luata dupa confirmarea diagnosticului de catre Laboratorul National de Referinta pentru Influenta Aviara. (L.D.)

FAGARAS
La Fagaras s-a terminat eutanasierea pasarilor si dezinfectia, fiind posibila ridicarea carantinei in urmatoarele 48 de ore. La Codlea, ieri, gropile cu pasari eutanasiate fumegau, iar carantina fusese instalata, in sfarsit, cu profesionalism, dupa sesizarile jurnalistilor.

RROMII MANCAU PASARILE
Surse din cartierul codlean al celor razvratiti impotriva carantinei instituite de autoritati ne-au dezvaluit ca de cateva saptamani rromii din Codlea se alimenteaza cu pui bolnavi de gripa aviara, ingropati pe platforma Drakom. La randul sau, comisarul Valentin Flucus, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Brasov, sustine ca "acuzatiile aparute la adresa patronului Avicod Codlea, Manole Dionisie, care abatorizeaza o mare cantitate de pasari de pe platforma Codlea, au fost preluate spre cercetare de Politia Economica Brasov, mai ales ca exista un anumit Munteanu, care avea dubla calitate, se pare, si la Patiprod si la Avicod".

POLITIZARE
Filialele PSD si PRM Brasov au cerut ieri premierului Tariceanu demiterea ministrului Gheorghe Flutur si a prefectului Aurelian Danu, pentru proasta gestionare a crizei aviare de la Brasov, din cauza calatoriilor din Germania respectiv Polonia, in momentele de inceput ale crizei, cand putea fi stavilita mai usor.

SITUATIA CONFIRMARILOR SI A SUSPICIUNILOR DE GRIPA AVIARA, 19.05.2006
JUDETUL BRASOV
Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare:
  • Hurez
  • Platforma Codlea (SC Drakom SRL, SC Pati Prod SRL)
  • Fagaras
  • Com. Ucea (sat Feldioara)
  • Soars
  • Beclean
  • Com. Vistea (sat Vistea de Jos)
  • Com. Dumbravita
  • Codlea
  • Racos
  • Bod
  • Lovnic
  • Vulcan (sat Holbav)
  • Stupini
  • Venetia de Jos

    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Mun. Brasov
  • Com. Soars (sat Barcut)
  • Ucea de Jos
  • Com. Parau (sat Parau)
  • Recea
  • Cristian
  • Sambata de Jos
  • Jibert
  • Comana de Jos
  • Mandra
  • Rausor
  • Maierus

    JUDETUL COVASNA
    Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare:
  • Sita Buzaului
  • JUDETUL VRANCEA
    Localitati in care s-a confirmat existenta gripei aviare:
  • Com. Bolotesti (sat Gagesti)

    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Panciu
  • Com. Ruginesti (Sat Anghelesti)

    JUDETUL BUZAU
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Com. Patarlagele (sat Valea Lupului)

    JUDETUL BACAU
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Com. Agas (sat Beleghet)
  • Com. Margiresti
  • Com. Palanca

    JUDETUL VALCEA
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Ocnele Mari
  • Galicea
  • Horezu
  • Stoilesti

    JUDETUL SIBIU
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Arpasu de Jos

    JUDETUL PRAHOVA
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Mun. Ploiesti

    JUDETUL ALBA
    Localitati suspecte de existenta gripei aviare:
  • Santimbru
  • INFO GRIPA AVIARA
    ZIARE AFECTATE. Doua ziare din Alba Iulia si-ar putea inceta temporar aparitia din cauza carantinei instituite pentru prevenirea raspandirii gripei aviare, ambele cotidiene folosind o tipografie din municipiul Brasov. Cele doua cotidiene, Ulpia Jurnal si Monitorul de Alba, isi tiparesc fiecare numar la o tipografie din Brasov, ziarele fiind trimise apoi in judetul Alba, in cursul noptii, prin reteaua de distributie.

    ANTIVIRALE. Alte 17.800 de doze de tamiflu vor fi trimise, la sfarsitul saptamanii, in zonele unde au fost inregistrate cazuri de gripa aviara, pana ieri fiind deja consumate circa 15.000 de capsule din acest produs. Ministerul Sanatatii a facut demersuri pentru achizitionarea a inca 500.000 de doze.

    GARDA FINANCIARA. Comisarii Garzii Financiare au fost mandatati de ministrul de Finante sa participe alaturi de celelalte autoritati ale statului in activitatile de stopare a gripei aviare. "Avem nevoie de sprijinul comisarilor Garzii Financiare alaturi de celelalte autoritati ale statului pentru rezolvarea problemei gripei aviare", a declarat Vladescu. 830 din cei 905 comisari afiliati la Sindicatul National al functionarilor Publici au intrat ieri in cea de-a doua zi de greva generala.

    DOSAR PENAL. Politistii din judetul Vrancea au intocmit ieri dosar penal pe numele comerciantului ambulant din Focsani care a vandut in judet pui vii proveniti din Brasov. Pe numele lui Costel Ciubotaru a fost intocmit dosar penal sub acuzatia de raspandire de boli la animale.

    RUGINESTI. Satul Anghelesti, comuna Ruginesti din judetul Vrancea, a intrat in carantina de gradul intai incepand de astazi, astfel ca vor fi izolate circa 800 de familii de aici. Pentru aplicarea masurilor dupa instalarea carantinei a fost solicitata suplimentarea fortelor de ordine din localitate, cu 40 de jandarmi.

    BOLOTESTI. Un fermier din comuna Bolotesti, unde a fost instituita carantina de gradul I, a fost identificat de politisti joi seara, in timp ce incerca sa scoata mai multe pasari din focar. Barbatul risca o amenda de pana la 30 de milioane de lei.

    Grupaj realizat cu sprijinul Mediafax, Rompres si al corespondentilor JN
    ×