x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa nouă poate provoca milioane de morţi şi anarhie în ţările sărace

Gripa nouă poate provoca milioane de morţi şi anarhie în ţările sărace

20 Sep 2009   •   00:00
Gripa nouă poate provoca milioane de morţi şi anarhie în ţările sărace

Pandemia de gripă A H1N1 poate provoca moartea a milioane de persoane şi anarhie în cele mai sărace ţări din lume dacă statele bogate nu vor aloca aproape un miliard de euro pentru a cumpăra vaccinuri şi ativirale pentru aceste zone, precizează un raport al ONU.



Raportul, care estimează costurile prevenirii unui dezastru umanitar în următoarele luni, a fost redactat într-un moment în care oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se tem că, din cauza crizei economice mondiale, nu vor putea obţine nici măcar jumătate din suma necesară.

Raportul, realizat de reprezentanţi ONU în ultimele două luni, schiţează un tablou sumbru pentru cazul în care nu vor fi luate măsuri imediate.

"Ţările unde serviciile sanitare sunt depăşite de boli cum sunt HIV/SIDA, tuberculoza sau malaria vor avea dificultăţi mari să facă faţă creşterii numărului de cazuri. Iar dacă distribuţia de electricitate şi apă nu va putea fi menţinută, acest lucru va avea implicaţii grave asupra capacităţii de funcţionare a sistemului de sănătate (...) Dacă furnizorii de combustibil, alimente, servicii de telecomunicaţii, financiare şi de transport nu au elaborat planuri pentru menţinerea serviciilor, consecinţele vor fi agravate", afirmă documentul citat de Observer, informează Mediafax.

Raportul de 47 de pagini sintetizează necesarul de bază pentru 75 de ţări vulnerabile, printre care se numără şase ţări din America Latină (inclusiv Cuba şi Bolivia), 21 din zona Asia-Pacific (inclusiv Coreea de Nord sau Bangladeshul) şi 40 de state din Africa.

Conform documentului, pentru cumpărarea de antivirale şi vaccinuri destinate personalului sanitar şi celui esenţial sunt necesare peste 700 de milioane de euro, în condiţiile în care 85 de state nu au capacitatea de a cumpăra medicamentele; organizarea campaniilor de vaccinare, îmbunătăţirea comunicării, monitorizarea evoluţiei bolii şi îmbunătăţirea capacităţilor laboratoarelor din 61 de ţări necesită peste 160 de milioane de euro, iar restul sumei este necesar pentru implicarea OMS şi a altor agenţii ONU în susţinerea acestor ţări.

×
Subiecte în articol: observator gripa porcina ah1n1