x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grupare libiano – pakistaneză de traficanţi de persoane, anihilată la Timişoara

Grupare libiano – pakistaneză de traficanţi de persoane, anihilată la Timişoara

de Irina Ciobanu    |    11 Noi 2012   •   15:01
Grupare libiano – pakistaneză de traficanţi de persoane, anihilată la Timişoara

O grupare specializată în traficul cu migranţi, formată din libieni şi pakistanezi, a fost anihilată de poliţişti, sâmbătă noaptea,  în urma unei operaţiuni DIICOT şi a Poliţiei de Frontieră Timişoara, cu sprijinul SRI.

Anchetatorii au monitorizat timp de câteva luni activitatea grupării, destructurarea acesteia fiind posibilă cu ajutorul unui poliţist de frontieră sub acoperire. "Grupul infracţional era extrem de bine organizat, cu atribuţii precis delimitate, având în componenţă mai mulţi cetăţeni români, libanezi şi pakistanezi. În România, membrii grupării se ocupau cu racolarea migranţilor, care provnenea dintre solicitanţii de azil, dar şi de transportul şi călăuzirea acestora în scopul trecerii ilegale a frontierei româno-ungare. Destinaţia finală era Austria”, explică Mihaela Leş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră. Pentru a fi transportat la destinaţie, fiecare migrant trebuia să plătească între 1.000 şi 1.500 euro. Sâmbătă au fost reţinuţi liderul grupării, un cetăţean libanez în vârstă de 32 de ani, dar şi alte 13 persoane implicate, cetăţeni români şi pakistanezi. Toţi sunt audiaţi, urmând a fi prezentaţi Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Anchetatorii au monitorizat, în ultimele luni, activitatea grupării care racola clienţi dintre azilanţii din centrul de la Timişoara. Cei care-i racolau pe migranţi îi puneau în legătură cu liderul reţelei, cel care  avea legătura cu transportatorii şi cu călăuzele. Şeful era cel care încasa între 1.000 şi 1.300 de euro de la fiecare pakistanez care urma să fie dus până în Austria sau Italia. Zece bărbaţi, care au apelat la serviciile reţelei, au fost descoperiţi, în urmă cu două zile, în vama Vărşand, ascunşi sub podeaua a doua autoutilitare, conduse de cetăţeni români. Între intermediarii afacerii şi migranţi a izbucnit scandalul, iar cel considerat "garantul” afacerii a fost bătut de către cei  care au dat banii şi nu au mai ajuns în vestul Europei. Anchetatorii estimează că, într-o singură lună, membrii grupării au scos din România, ascunşi în maşini sau direct peste fâşia verde, aproximativ o sută de persoane. La audierile din această noapte de la DIICOT au fost aduse 25 de persoane, majoritatea migranţi.

Frontiera de vest, dintre România şi Serbia este o adevărată autostradă a migranţilor. Timişoara a devenit un punct focal pentru reţele de traficanţi de persoane, care le asigură intrarea în spaţiul UE prin România şi îi dircţionează apoi spre destinaţii din Occident. Săptămânal, poliţiştii de frontieră, au interceptat în medie 30 de migranţi ilegali, care forţează graniţa româno-sârbă. Una dintre cele mai mari probleme este lipsa de cooperare a autorităţilor sârbe. În oraşul sîrbesc Subotiţa funcţionează un centru de triere a fugarilor prinşi de către autorităţile sârbe, însă tot în acest oraş sunt şi cele mai active grupuri de traficanţi, care organizează trecrerile frauduloase în România.

×
Subiecte în articol: timisoara trafic de persoane