x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Grupul Mytillineos – bun de plată

Grupul Mytillineos – bun de plată

de Alexandru Boariu    |    07 Noi 2009   •   00:00
Grupul Mytillineos – bun de plată
Sursa foto: Gabi Boholţ/Jurnalul Naţional

Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris a luat o primă decizie în procesul intentat de AVAS Grupului Mytillineos, pentru nerealizarea investiţiilor la cel mai mare poluator din Europa - societatea Sometra Copşa Mică, investiţii la care s-a angajat prin contractul de privatizare.



Potrivit Biroului de Presă de la AVAS, printr-o sentinţă arbitrală parţială, Tribunalul Arbitral a admis în parte pretenţiile AVAS, obligând firma Thoriki (firmă din cadrul holdingului grecesc către care Mytillineos a cesionat drepturile şi obligaţiile decurgând din contractul de privatizare) la plata sumei de 626.100 USD reprezentând penalităţi datorate pentru nerealizarea investiţiei aferente anului 2003 şi la plata sumei de 60.531 USD reprezentând ultimele două rate ale fondului de restructurare acordat de AVAS societăţii Sometra Copşa Mică.

Reamintim că, prin contractul de privatizare încheiat în anul 1998, Grupul Mytillineos s-a angajat să investească la societatea de metale neferoase Sometra Copşa Mică - cel mai mare poluator din Europa -, inclusiv pentru rezolvarea problemelor de mediu, 15.497.000 USD, eşalonat pe o perioadă de cinci ani (1999-2003). Pentru că nu şi-a realizat acest angajament, cumpărătorul a fost notificat de AVAS pentru plata unor penalităţi, conform contractului de privatizare, şi anume, în cuantum de 30% din suma neinvestită la sfârşitul fiecărui an, valoarea totală însumând 17.241.300 USD.

Cumpărătorul nu a plătit nici penalităţile datorate. Ca urmare, AVAS a iniţiat o acţiune pentru obligarea acestuia la plata penalităţilor, acţiune care face obiectul dosarului nr. UNC 68/AVH, aflat pe rolul Tribunalului Arbitral de la Paris, constituit potrivit Regulamentului UNCITRAL.

AVAS NU CEDEAZĂ
De asemenea, Tribunalul şi-a rezervat dreptul de a se pronunţa ulterior asupra cererii privitoare la efectuarea investiţiilor aferente anului 2003, obligând AVAS şi Thoriki să se angajeze în "negocieri de bună-credinţă, în legătură cu orice adaptare a obligaţiilor de investire pentru anul 2003, în sumă totală de 2.087.000 USD".

Biroul de Presă de la AVAS ne-a precizat: "Ţinând cont de faptul că, deşi s-au purtat discuţii cu societatea pârâtă, nu s-a putut ajunge la o soluţionare pe cale amiabilă a litigiului care face obiectul dosarului de arbitraj nr. UNC 68/AVH, cu privire la obligaţia investiţională aferentă anului 2003, Tribunalul Arbitral a decis reluarea dezbaterilor, în vederea pronunţării unei hotărâri finale în acest litigiu.

La data de 30.06.2009, AVAS a transmis un Memoriu în care a arătat, pe larg, care este poziţia instituţiei faţă de apărările pârâtei, solicitând Tribunalului Arbitral să pronunţe o hotărâre cu privire la problemele rămase în litigiu. Conform celor stabilite prin ultimul ordin procedural, în urma studierii materialelor transmise de părţi, Tribunalul Arbitral va decide dacă mai este necesară administrarea şi a altor probe în acest dosar. Până în prezent, nu a fost pronunţată o hotărâre finală în acest dosar".

×
Subiecte în articol: observator