x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a adoptat proiectul privind modificarea OUG 114, pe care îşi va asuma răspunderea

Guvernul a adoptat proiectul privind modificarea OUG 114, pe care îşi va asuma răspunderea

18 Dec 2019   •   15:21
Guvernul a adoptat proiectul privind modificarea OUG 114, pe care îşi va asuma răspunderea

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat miercuri că în şedinţa de Guvern a fost adoptat proiectul privind modificările Ordonanţei de urgenţă 114 şi pentru completarea unor acte normative.

"Prin proiectul de lege adoptat astăzi în Guvern salvăm pilonul 2 de pensii administrat privat, este o chestiune pentru care Guvernul Orban a militat întotdeauna - de a stimula şi încuraja sistemele alternative pentru acumularea unor pensii private. În acest sens, au fost corectate măsurile care ar fi dus la distrugerea şi naţionalizarea pilonului 2 de pensii. Prin proiectul de lege se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii", a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că o altă măsură din acest proiect este desfiinţarea "mecanismului de împrumuturi fictive" prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

"Taxarea cu 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice şi plafonarea preţului la producător pentru gaze şi pentru furnizorii de energie electrică la 68 de lei pe megawat/oră au fost abrogate şi au fost introduse prevederi tranzitorii pentru liberalizarea pieţei de gaze şi de energie electrică. (...) Fondurile colectate în baza taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic, colectate la ANRE, vor fi transferate la Ministerul Economiei în vederea sprijinirii programelor de eficienţă energetică şi a programelor de protecţia consumatorului vulnerabil, este vorba de suma de 600 de milioane de lei. (...) Au fost abrogate şi prevederile din sectorul telecomunicaţiilor, atât în ce priveşte taxarea acestor companii, cât şi regimul contravenţiei în acest domeniu şi au fost abrogate prevederile legate de taxarea activelor bancare", a menţionat Dancă.

ww.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: OUG 114