x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a aprobat programul de finanțare pentru mediul rural

Guvernul a aprobat programul de finanțare pentru mediul rural

22 Apr 2019   •   13:13
Guvernul a aprobat programul de finanțare pentru mediul rural

Primarii vor avea la dispoziție un fond special de 10 miliarde de euro din care pot să primească finanțare pentru proiecte locale, cum ar fi spitale, școli, drumuri, rețele de apă, gaze și energie, cămine culturale, lăcașe de cult, locuințe sociale, baze sportive și altele.

Vorbim despre Fondul de Dezvoltare și Investiții, program care le dă bani primarilor pentru proiectele de dezvoltare care cuprind investiţii noi și extinderea sau finalizarea investițiilor existente, constând în construcții, modernizări și dotări, precum și lucrări de întreținere și reparații curente.

Banii vor merge la primari printr-o procedură simplificată și vine în completarea PNDL.

“Împreună cu Eugen Teodorovici, cu Darius Vâlcov și cu dna prim-ministru în final am dezvoltat Fondul de Dezvoltare și Investiții. Valoarea e tot 10 miliarde de euro și finanțează creșe, grădinițe, spitale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, rețele de electricitate. Cu aceste două programe, România în câțiva ani va avea satele, orașele niște bijuterii. Ține doar de primar să vină cu două documente la București, nu camioane de dosare, și nu va fi o analiză politică.” a declarat președintele PSD - Liviu Dragnea,

Potrivit programului, primăriile pot să ceară bani pentru maximum două proiecte și pot cere bani pentru un proiect din domeniul secundar numai după finalizarea integrală a proiectelor din domeniul principal.

Pentru a primi banii, primăriile trebuie să transmită Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, cea care gestionează Fondul, autorizaţia de realizare a lucrărilor sau devizele de lucrări şi documentațiile tehnice, după caz, necesare demarării execuţiei lucrărilor.

Ca restricții pentru finanțare, primarii nu pot cere sume din fond pentru proiecte pentru care există o altă cerere de finanțare din fonduri externe nerambursabile aprobată sau în curs de analiză. De asemenea, nu trebuie să existe finanțare dublă concomitentă pentru aceleași lucrări aferente proiectelor de dezvoltare solicitate a fi finanțate din Fond, provenite inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.

De asemenea, fondul nu finanteaza  obţinerea şi amenajarea terenului, studiile de fezabilitate, documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii, studiile de teren, studiile de specialitate, expertizele tehnice şi audit energetic, asistenţa tehnică, consultanţa, taxe pentru obţinerea de avize, acorduri sau autorizaţii, organizarea procedurilor de achiziţii sau cheltuieli conexe organizării de şantier, comisioane, cote, taxe, costuri credite, cheltuieli pentru probe tehnologice, teste şi predare la beneficiar. Antena 3

 

×