x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a impacat minerii

Guvernul a impacat minerii

28 Feb 2004   •   00:00

Minerii suspenda actiunile de protest, dupa ce, in urma negocierilor de ieri, au ajuns la un acord cu conducerea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) in privinta salariilor.

Marsul de protest anuntat pentru sapta mana viitoare la Bucuresti a fost si el suspendat. In cazul in care negocierile ar fi esuat, minerii ar fi primit autorizatie pentru un protest de doar patru ore in Bucuresti, si nu pentru trei zile cum cereau ei. "Eu, ca prefect, nu dau voie decat o zi, patru ore", a declarat ieri, pentru Mediafax, prefectul Capitalei, Ovidiu Grecea. Acesta a afirmat ca solicitarea minerilor de a organiza marsuri in Bucuresti timp de trei zile, cu 10.000 de oameni, a fost depusa la Primaria Capitalei de catre liderul sindical al ortacilor, Marin Condescu. Ioan Feurdean, secretarul general al sindicatului minerilor, a declarat ca decizia organizarii mitingului a fost luata in urma unei consultari intre liderii Centralei si cei ai ortacilor din Oltenia.

Pregatiri pentru miting

Sindicalistii au cerut Ministerului Transporturilor sa aprobe inchirierea unor garnituri de tren cu care minerii din intreaga tara sa se deplaseze la Bucuresti pentru organizarea unui miting, insa ministerul nu si-a dat acceptul in acest sens. Liderul sindical Marin Condescu a declarat ieri ca in cazul in care minerii vor primi autorizatie de la Primaria Bucuresti pentru organizarea mitingului vor gasi alte mijloace de transport pentru a ajunge in Capitala.

Solidaritate sindicala

Minerii de la Compania Remin Baia Mare au fost ieri in greva de solidaritate cu colegii lor din Oltenia. Protestul ortacilor reprezentati de Uniunea Sindicatelor Miniere Maramures s-a intins pe durata intregii zile, in timp ce minerii de la USM Nordmin, adica cei de la Borsa si angajatii Flotatiei Centrale din Baia Mare, au facut ieridimineata o greva de solidaritate de doua ore.

O saptamana de proteste

Protestele minerilor au inceput pe 20 februarie in Targu-Jiu, unde, timp de o saptamana, ortacii au iesit in strada, nemultumiti de hotararea Guvernului de a desfiinta Compania Nationala a Lignitului Oltenia. Ieri, toti minerii din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) au reluat lucrul, dupa ce greva lor a fost declarata ilegala miercuri seara de Judecatoria Targu-Jiu. Sindicalistii contesta insa decizia instantei, sustinand ca hotararea judecatorului a fost ilegala. Ortacii nu au avut noroc nici in Bucuresti, unde Curtea de Apel a respins cererea lor de anulare a hotararii de guvern privind desfiintarea CNLO.

×
Subiecte în articol: observator minerii