x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul cere o nouă păsuire de la CEDO: vrea să dea legea pentru restituirea proprietăţilor după alegeri

Guvernul cere o nouă păsuire de la CEDO: vrea să dea legea pentru restituirea proprietăţilor după alegeri

de Agerpres    |    24 Apr 2012   •   16:28
Guvernul cere o nouă păsuire de la CEDO: vrea să dea legea pentru restituirea proprietăţilor după alegeri

Guvernul solicita CEDO o prelungire cu minimum sase luni, pana dupa alegerile legislative, a termenului impus pentru elaborarea unei noi legi privind restituirea bunurilor confiscate de regimul comunist, relateaza marti AFP, citand declaratii ale purtatorului de cuvant al executivului, Dan Suciu.

"Ministerele Justitiei si Afacerilor Externe poarta discutii exploratorii cu CEDO pentru o prelungire a acestui interval, care se incheie la 12 iulie", a declarat pentru France Presse purtatorul de cuvant guvernamental.

Executivul de la Bucuresti considera ca apropierea alegerilor locale si parlamentare, care au loc la sfarsitul primaverii, respectiv in toamna, va face cvasi-imposibila respectarea termenului impus, noteaza AFP.

"Daca solicitarea este acceptata de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, va fi vorba de o prelungire de cel putin sase luni, deci pana dupa alegerile parlamentare", a confirmat Dan Suciu.

Guvernul roman a elaborat un proiect legislativ ce prevede acordarea fostilor proprietari deposedati abuziv de autoritatile comuniste a unor despagubiri de 15% din valoarea maxima a bunului pierdut, in mod esalonat, intr-o perioada cuprinsa intre 10 si 12 ani, restituirea propriu-zisa a bunurilor fiind exclusa. Dupa numeroasele critici starnite de acest text, guvernul premierului Mihai Razvan Ungureanu a decis, miercurea trecuta, sa amane adoptarea lui si a indemnat la o "dezbatere ampla" pe marginea acestui subiect.

Romania este una din ultimele tari din Europa de est care inca nu au rezolvat, dupa 22 de ani de la caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, problema despagubirii proprietarilor deposedati in timpul regimului comunist, mai mentioneaza AFP.

×
Subiecte în articol: despăgubiri cedo retrocedari amanare