x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul „donează” 2% pentru Învăţământ. Studenţii îi cer demisia ministrului Funeriu

Guvernul „donează” 2% pentru Învăţământ. Studenţii îi cer demisia ministrului Funeriu

de Diana Scarlat    |    28 Noi 2011   •   21:00
Guvernul „donează”  2% pentru Învăţământ. Studenţii îi cer demisia ministrului Funeriu

Studentii au inceput protestele, dupa ce au aflat bugetul pe anul urmator, care aloca Educatiei doar 2% din produsul intern brut (PIB). Primii protestatari au fost studentii de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, pe 24 noiembrie.

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) li s-a alaturat, sustinandu-i atat cu organizarea altor actiuni de protest, cat si cu o serie de dezbateri sustinute simultan, ieri, in mai multe centre universitare din tara. Studentii subliniaza necesitatea alocarii procentului de 6% din PIB pentru Educatie, cerandu-i demisia ministrului Daniel Funeriu, pe care-l considera incompetent. 'Cerem ca acest domeniu fundamental, care este baza unei societati dezvoltate, educatia, sa fie respectat si sustinut de Guvern printr-o finantare corecta. Daca ministrul Funeriu nu este interesat sau nu este in stare sa asi­gure acest lucru, noi ii cerem demisia. Avem nevoie de o finantare decenta pentru ca invatamantul sa faca performanta', spune Ion Poenaru, presedintele UNSR.

Studentii sunt suparati ca Pactul National Pentru Educatie, semnat in anul 2008, conform caruia ar fi trebuit sa se aloce 6% din PIB Educatiei, nu a mai fost bagat in seama niciodata dupa ce a fost semnat cu mare tam-tam.

Si Alianta Nationala a Orga­ni­zatiilor Studen­testi din Romania (ANOSR) anunta ca va continua actiunile de protest cauzate de modul in care Guvernul Romaniei si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului trateaza educatia si studentii, solicitand, de asemenea, acordarea a 6% din PIB pentru Invatamant. Reprezentantii MECTS spun ca nu au ce replica sa le dea studentilor protestatari, deoarece nu au depus nimic oficial la Minister. Reprezentantii Ministerului Educa­tiei stau linistiti in fata bugetului pe 2012 si spun ca studentii isi fac griji degeaba, pentru ca activitatea se poate desfasura si cu 2% din PIB. 'Diferenta de pana la 4% era alocata investitiilor in infrastructura, insa activitatea se poate desfasura in conditii optime si anul viitor, chiar cu 2%, daca se vor stopa investitiile. Se vor da bani doar pentru cele incepute si neterminate', spune Biroul de Presa al MECTS.

Ieri, toate organizatiile studentesti membre UNSR din toate centrele universitare mari au organizat, conco­mitent, incepand cu ora 18:00, am­ple dezbateri in Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Maritima Constanta si in Univer­si­ta­tile din Craiova, Iasi, Bacau, Targu-Jiu. Studentii si cadrele universitare au discutat problema finantarii de­fi­ci­tare a sistemului de invatamant ro­manesc.

Reprezentantii studentilor vor sa atraga atentia si asupra 'modului in care conducerea universitatilor incearca sa impinga miscarea studenteasca spre obedienta, atunci cand studentii aduc acuze incomode liderilor politici, asa cum s-a intamplat la Facultatea de Istorie din Bucuresti', se arata intr-un comunicat al organizatiei. Un grup de tineri a refuzat sa paraseasca, joi seara, pe 24 noiembrie, Amfiteatrul Parvan al Universitatii din Bucuresti, la sfarsitul unei dezbateri. Unii studenti au ramas pana dimineata, intr-o actiune de sensibilizare a studentimii la pro­blemele educatiei, iar rectorul le-a cerut sa nu impiedice desfasurarea cursurilor. Universitatea Bucuresti a informat ca joi, la ora 20:00, apro­ximativ 50 de tineri au refuzat sa paraseasca amfiteatrul, iar o parte dintre protestatari nu erau studenti ai Universitatii din Bucuresti. Decanul si prodecanii Facultatii de Istorie, prorectorul si apoi rectorul Universitatii au discutat cu ei pana vineri dimineata la orele 1:00. Tinerii au evocat miscarile Occupy Wall Street si Occupy Harvard. Desi tocmai se terminasera alegerile studentesti prin vot universal secret, ei au exprimat neincredere in reprezentantii alesi, se arata in comunicatul universitatii. 'Tinerii nu doresc sa ocupe universitatea, ci sa organizeze un «sit-in», dupa modelul celor din alte tari,

pentru a sensibiliza studentimea la pro­blemele educatiei contemporane. Rectorul i-a asigurat ca nu vor fi eva­cuati cu forta si le-a cerut cu fermitate sa nu impiedice desfasurarea cursurilor si seminarelor. Pana dimineata, au ramas in amfiteatru sase studenti', precizeaza Universitatea Bucuresti.

×
Subiecte în articol: observator studenţi demisie daniel funeriu