x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul Europei s-a mutat la Bucureşti

Guvernul Europei s-a mutat la Bucureşti

de Gabriela Antoniu    |    11 Ian 2019   •   07:49
Guvernul Europei s-a mutat la Bucureşti
Sursa foto: guv.ro

Preşedintele Klaus Iohannis nu şi-a confirmat prezenţa la ceremonia de inaugurare a Preşedinţiei României la Consiliul UE până când nu şi-a văzut numele pe lista personalităţilor care ţin discursuri la Ateneul Român. Şeful statului nu figura pe această listă anunţată ieri de MAE, iar pretenţiile preşedintelui au fost satisfăcute după negocieri între cele două Palate.

Premierul Viorica Dăncilă l-a contactat ieri pe președintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre ceremonia de deschidere a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care a avut loc aseară la Ateneul Român, conform unor surse guvernamentale. După discuţiile cu Dăncilă, Administrația Prezidențială a anunțat într-un comunicat că Iohannis va avea un discurs la ceremonia de la Ateneu, anunţul fiind în fapt şi o confirmare a prezenţei sale la eveniment, confirmare pe care nu o făcuse până la telefonul Vioricăi Dăncilă.

Anterior discuţiilor Iohannis-Dăncilă şi comunicatului de la Cotroceni, Ministerul de Externe anunțase programul oficial al ceremoniei, conform căruia urmau să susțină discursuri premierul Viorica Dăncilă și cei trei înalți oficiali ai UE: președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Pe lângă numele lui Iohannis, pe lista de discursuri au mai apărut Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului şi Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, semn că între cele două Palate au avut loc negocieri. De altfel, Guvernul a dat un comunicat oficial în care a anunţat că Iohannis, Tăriceanu şi Iordache urmau să susţină aseară discursuri, la ceremonia de la Ateneul Român.

Florin Iordache îi va ţine locul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care i-a delegat acestuia atribuţiile pentru toată luna ianuarie, fiind în concediu. Conform unor informaţii neoficiale vehiculate în presă, Dragnea ar fi plecat din ţară, la Verona sau în Maldive, cu logodnica sa, Irina Tănase. Astfel, Dragnea va lipsi de la primul eveniment important al președinției române a Consiliului UE, ceremonia de deschidere, când la București sunt prezenţi toți liderii europeni.

Preşedintele Camerei Deputaţilor nu va fi prezent nici astăzi la întâlnirea cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Liviu Dragnea va fi reprezentat, tot de Florin Iordache. În schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că se va întâlni cu Juncker, astăzi la ora 11. De asemenea, preşedintele Comisiei Europene va avea astăzi întâlniri bilaterale cu preşedintele Iohannis şi ulterior cu premierul Viorica Dăncilă, reuniuni urmate de conferinţe de presă.

Colegiul Comisarilor

Conform programului oficial anunţat de Administraţia Prezidenţială, Juncker va fi primit astăzi de Iohannis la Palatul Cotroceni, la ora 9.40, fiind urmată de convorbiri tête-à-tête şi de întâlnirea şefului statului cu membrii Colegiului Comisarilor. Programul se va încheia cu conferință de presă comună Iohannis-Juncker. De la Cotroceni, liderii europeni vor merge la Palatul Victoria. Aici, la, la ora 10.45, Colegiul Comisarilor va fi întâmpinat de vicepremierii Graţiela Gavrilescu, Viorel Ştefan, Ana Birchall şi Eugen Orlando Teodorovici. Apoi, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker va fi întâmpinat de premierul Viorica Dăncilă. Cei doi vor avea o întrevedere, urmată de o fotografie de familie şi o conferinţă de presă comună. Programul liderilor europeni la Palatul Victoria se va încheia cu o reuniunea plenară a Guvernului României și Colegiului Comisarilor, în cadrul unui dejun de lucru.

Membrii Guvernului se întâlnesc astăzi faţă în faţă cu comisarii europeni. Printre ei şi Corina Creţu, care a criticat în ultimul timp prestaţia Executivului de la Bucureşti în privinţa accesării fondurilor europene

 

 

 

 

 

 

 

×