x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul fură din mărirea salarială de 15%

Guvernul fură din mărirea salarială de 15%

de Aniela Nine    |    30 Noi 2010   •   20:55

Pentru că mărirea salarială de 15% va fi raportată la salariul din luna octombrie, şi nu din ultima lună, decembrie, bugetarii care în noiembrie sau decembrie vor beneficia de măriri salariale prin sporuri sau promovare pe funcţie nu vor primi mărirea de 15% raportată la aceste venituri, ci la cele mai mici, din octombrie. Prin urmare, pentru aceşti angajaţi, creşterea salarială pentru 2011 va fi mai mică, a avertizat Consiliul Legislativ prin punctul de vedere de avizare a proiectului de lege privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice.

Astfel, Consiliul Legislativ a atras atenţia Guvernului că majorarea cu 15% a salariilor în sistemul bugetar de la 1 ianuarie 2011 în raport cu nivelul salarial al lunii octombrie conduce la discriminări între angajaţi şi a recomandat ca majorarea salariilor să fie raportată la nivelul din decembrie 2010. “Practic, pentru aceste persoane, cărora ar urma ca în lunile noiembrie şi/sau decembrie să le fie majorate în mod legal salariile, la stabilirea cuantumului salariilor/indemnizaţiilor şi soldelor pentru anul 2011 se va avea în vedere nivelul lunii octombrie, astfel că majorarea nu ar mai fi de 15%, ci mult mai mică. Ipotetic, dacă în lunile noiembrie sau decembrie 2010, prin promovarea pe un alt grad sau treaptă profesională, precum şi prin încadrarea în altă tranşă de vechime, unele persoane plătite din fondurile publice ar putea dobândi legal un venit salarial mai mare de 15% faţă de luna octombrie 2010, în luna ianuarie 2011 acestora li se va calcula un venit mai mic decât cel avut în luna decembrie 2010”, atrage atenţia Consiliul Legislativ.

Executivul nu a ţinut însă cont de această recomandare a Consiliului Legislativ. Consiliul Legislativ a reclamat totodată Guvernului că proiectul de lege creează o discriminare şi prin faptul că, în cazul Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, cuantumul drepturilor în plată, care vor fi majorate cu 15% de la 1 ianuarie 2011, este stabilit la nivelul lunii decembrie, în timp pentru ceilalţi bugetari nivelul luat în calcul la majorare este cel din luna octombrie.

Pe de altă parte, un studiu efectuat de BNS şi citat de antena 3.ro arată că aproape jumătate din angajaţii români sunt nemulţumiţi de salariu şi 35% din ei lucrează peste program, acasă, noaptea sau în week-end. 16% din cei intervievaţi au recunoscut că muncesc seara, unii şi noaptea, iar peste 18% din români fac ore suplimentare. 52% din angajaţii care muncesc peste program declară că activitatea nu este convenabilă pentru viaţa personală. Studiul BNS s-a desfăşurat pe un eşantion de 100 de firme cu mai mult de 50 de angajaţi.

×
Subiecte în articol: observator