x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul pregăteşte investiţii în 9.500 de obiective sociale

Guvernul pregăteşte investiţii în 9.500 de obiective sociale

de Cristian Anton    |    19 Ian 2017   •   19:00
Guvernul pregăteşte investiţii în 9.500 de obiective sociale
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care extinde categoriile de investiţii ce pot fi finanţate prin Programul naţional de dezvoltare locală, punând accent pe învăţământ şi sănătate. Programul a fost extins cu 9.500 de obiective. Pentru obiectivele aflate în finanţare la 31 decembrie 2016, care constituie etapa I a programului, se vor asigura fonduri până la finalizarea acestora.

 

Prevederile legale ale programului se referă la realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea, dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, respectiv creşe, grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii naţionale, precum şi alte unităţi de învăţământ preuniversitar. Se au în vedere şi unităţile sanitare, inclusiv spaţiile destinate desfăşurării activităţii unor cabinete medicale de permanenţă. De asemenea, includ realizarea, modernizarea, reabilitarea de poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale. Totodată, se pot construi, moderniza, reabilita sau extinde sistemele de iluminat public stradal, cu prioritate în mediul rural. Începând cu anul 2017, se instituie etapa a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală, în cadrul căruia se va asigura finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii noi.

Începând cu 2017, prin subprogramul "Instituţii de învăţământ superior de stat", derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, se va asigura cu prioritate finanţarea a 30 de spaţii cu destinaţia de cămine pentru studenţii instituţiilor de învăţământ superior de stat, până la finalizarea acestora.

Dintre acestea, 2.500 sunt creşe şi grădiniţe, iar 2.000 sunt unităţi de învăţământ preuniversitar, care necesită efectuarea de lucrări, pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare şi pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului educaţional. Pentru aceste lucrări se asigură finanţarea multianuală, până la finalizarea acestora.


Sprijin pentru şomeri
În aceeaşi şedinţă, Guvernul a modificat şi completat Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, în scopul încurajării în muncă a şomerilor. Astfel, se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei şi a utilităţilor) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei.

 

Programul naţional de dezvoltare prevede construirea a mii de creşe, grădiniţe şi şcoli noi

 

×