x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul român, cu "ciocu’ mic" în faţa autorităţilor de la Paris

Guvernul român, cu "ciocu’ mic" în faţa autorităţilor de la Paris

de Carmen Plesa    |    26 Aug 2010   •   00:00
Guvernul român, cu "ciocu’ mic" în faţa autorităţilor de la Paris
Sursa foto: Boris Horvat/AFP Photo

"Nu există reproşuri din partea românilor", a anuntat miercuri seară ministrul pentru Imigraţie francez, Eric Besson, la finalul întâlnirii cu cei doi secretari de stat români, trimişi la Paris să discute problema romilor.



Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu a declarat, potrivit AFP, că a luat cunoştinţă de "repatrieri voluntare" ale unor "cetăţeni români", dar că relaţiile franco-române sunt "excelente de secole".

"Totul s-a desfăşurat într-un spirit constructiv şi amical", a mai declarat Besson după întâlnirea cu secretarii de stat români Valentin Mocanu şi Dan Valentin Fătuloiu, menţionând că au fost abordate aspecte sociale privind integrarea romilor repatriaţi, precum şi tema cooperării pe linie de poliţie. În acest sens, ministrul de Interne francez a anunţat că numărul de poliţişti români prezenţi în Franţa va creşte de la 4 la 14. Reacţia autorităţilor române vine în contradicţie flagrantă cu criticile aduse Franţei, pe tema romilor, din toată Europa, inclusiv de pe scena politică franceză, unde preşedintele Nicolas Sarkozy a fost criticat chiar şi de propriii colegi de partid.

Guvernul a amânat abrogarea OUG care îi sancţiona pe cetăţenii români care trec frontiera fără viză, în contextul în care după aderarea la UE românii au drept la liberă circulaţie. Decizia a fost luată pentru a nu tensiona mai mult relaţia cu Franţa în contextul expulzărilor romilor de cetăţenie română. Autorităţile franceze au continuat ieri acţiunile de evacuare a taberelor. 75 de romi au fost expulzaţi de lângă Lille. În tabără locuiau 29 de adulţi şi 46 de copii. Alţi 24 de romi din România au fost evacuaţi la Reims din clădirile dezafectate în care locuiau. La Val-de-Marne, Consiliul general a decis însă să sisteze procedura de evacuare a unui teren ocupat de romi. Veşti bune pentru romii din două tabere din Nantes.

Tribunalul a decis să amâne evacuarea romilor şi le-a dat acestora un răgaz de două, respectiv patru luni pentru a elibera terenurile pe care se află. Un sondaj comandat de Le Parisien şi publicat ieri arată că 48% dintre francezi sunt de acord cu expulzarea romilor, în timp ce 42% se opun acestei măsuri. 150 de romi au fost repatriaţi ieri de la Paris şi alţi 134 de la Lyon. Cei mai mulţi dintre ei au declarat că intenţionează să se întoarcă în Franţa şi nu ştiau ce conţineau actele pe care le-au semnat când şi-au dat acordul să fie repatriaţi voluntar.

×
Subiecte în articol: observator