x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul s-a răzgândit; doar primăriile care nu au datorii vor păstra neschimbat nivelul taxelor locale

Guvernul s-a răzgândit; doar primăriile care nu au datorii vor păstra neschimbat nivelul taxelor locale

21 Ian 2013   •   21:51
Guvernul s-a răzgândit; doar primăriile care nu au datorii vor păstra neschimbat nivelul taxelor locale

Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri.

 
Condiţiile pe care autorităţile locale trebuie să le îndeplinească în mod obligatoriu pentru a evita creşterea taxelor şi impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal.
 
În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
 
Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012 "cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012".
 
Premierul Victor Ponta declara că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.
 
Ponta mai afirma atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.
 
El a atenţionat însă că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.
 
În prezent, Guvernul a elaborat un proiect de ordonanţă care modifică Codul Fiscal şi impune condiţii drastice autorităţilor locale care doresc să menţină taxele şi impozitele locale la nivelul de anul trecut, fără să le majoreze.
 
Astfel, proiectul stabileşte că prevederea aprobată de Guvern la începutul acestui an, conform căreia autorităţile locale pot reduce taxele prevăzute în hotărârea de indexare aprobată de Guvern anul trecut, este aplicabilă numai de către autoritaţile locale care îndeplinesc cumulativ două condiţii, şi anume nu au înregistrate arierate la 31 decembrie 2012 şi nu afectează veniturile proprii ale bugetelor locale prin reducerea taxelor până la nivelurile din 2012.
 
Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.
 
Mai mult, Guvernul stabileşte că autorităţile locale care au adoptat deja hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru 2013 şi nu îndeplinesc aceste două condiţii trebuie să adopte, în procedură de urgenţă, noi hotărâri prin care să calculeze taxele şi impozitele conform hotărârii emise de Guvern anul trecut pentru indexare.
 
Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 vor fi obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată, cu o bonificaţie de până la 10%.

×
Subiecte în articol: taxe locale impozite guvern datorii