x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul trebuie să modifice iar Codul Muncii.

Guvernul trebuie să modifice iar Codul Muncii.

de Diana Scarlat    |    15 Mai 2011   •   21:00
Guvernul trebuie să modifice iar Codul Muncii.

Atat de "bun" este noul Cod al Mun­cii pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, trecand peste orice for­ma de dialog cu par­te­nerii so­ciali, incat Co­mi­sia Eu­ro­pea­na obliga Exe­cutivul sa-l mai modifice o data pana la toamna, astfel incat sa respecte preve­derile UE.

A fost in za­dar si munca de PR dusa de premierul Emil Boc, actual ministru interimar al Mun­cii, pentru ca noua legislatie a muncii tot trebuie refacuta, astfel incat sa se suplimenteze cu o luna perioada in care angajatii care lucreaza peste durata normala a timpului de munca sa beneficieze de ore libere de la 60 de zile la 90 de zile ca­lendaristice, si sa se extinda cazurile in care pot fi incheiate contracte de munca pe durata determinata. Codul Muncii intrat in vigoare la 1 mai extinde perioada in care munca suplimentara poate fi compensata prin ore libere platite de la 30 de zile la 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, iar durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Cererea a fost formulata de CE in Memorandumul de intelegere convenit de Guvern cu Comisia Europeana in urma misiunii din aprilie-mai 2011, obtinut de agentia Media­fax. In document se specifica foarte clar: "Se va largi categoria de situatii in care pot fi folosite contracte de munca pe durata determinata, asi­gurandu-se ca aceasta nu va creste segmentarea pietei muncii. In acelasi timp, legislatia privind protectia angajatilor va fi adaptata la principiile fle­xi­curitatii". Principiul "fle­xi­cu­ri­ta­tii", care include si abordarea mai fle­­xibila a procedurilor de angajare si de concediere, are menirea de a impaca pretentiile angajatorilor cu cele ale angajatilor, imbinand flexibi­litatea si securitatea pentru lucratori si companii.

In campania de sustinere a noului Cod al Muncii, Guvernul Boc mizeaza pe numarul mare de contracte de munca incheiate datorita inaspririi amenzilor si introducerii pedepselor cu inchisoarea. Goana dupa contracte de munca si dupa taxe si impozite a determinat Executivul sa pregateasca inca o Ordonanta de Urgenta prin care sa dea dreptul inclusiv Persoanelor Fizice Auto­rizate (PFA) sa angajeze cu contract individual de munca alte persoane.

×
Subiecte în articol: observator