x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul va sista indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care refuză un loc de muncă

Guvernul va sista indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care refuză un loc de muncă

10 Dec 2010   •   20:23

Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă ca din 2011 şomerii care refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat, sau nu participă la programe de formare profesională, să nu mai primească indemnizaţia de şomaj.

Legislaţia în vigoare sistează indemnizaţia de şomaj doar în cazul în care locul de muncă refuzat este situat la o distanţă de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.

"Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă", prevede legislaţia actuală.

Ordonanţa aprobată de Guvern elimină însă condiţia legată de distanţa la care trebuie să se afle locul de muncă ofertat pentru sistarea indemnizaţiei de şomaj.

"Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză
participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă", este stabilit prin ordonanţa Guvernului.

Actul normativ stabileşte totodată că plata indemnizaţiei de şomaj va înceta la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor, fără alte condiţii.

Noua regulă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2011.

×