x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Habsburgii au învins guvernul!

Habsburgii au învins guvernul!

de Violeta Fotache    |    20 Mar 2009   •   00:00
Habsburgii au învins guvernul!
Sursa foto: /Jurnalul Foto

Familia de Habsburg a obţinut anularea HG care micşora chiriile pentru imobilele retrocedate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) respingând recursul Guvernului împotriva hotărârii Curţii de Apel Bucureşti.

Avocaţii familiei de Habsburg au informat că HG nr 343/2007, prin care erau micşorate chiriile plătite de statul român pentru imobilele retrocedate şi ocupate în continuare de instituţii publice a fost anulată parţial prin decizia definitivă şi irevocabilă a ÎCCJ. Instanţa supremă a respins recursul formulat de Guvernul României şi de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor împotriva verdictului dat în mai 2008 de Curtea de Apel Bucureşti, care a soluţionat cazul în favoarea Familiei de Habsburg, proprietară a Castelului Bran. Guvernul României trebuie să plătească proprietarilor Castelului Bran chiria stabilită iniţial, precum şi despăgubiri, informează firma de avocatură Rubin Meyer Doru Trandafir.

CĂŞTIGĂ ŞI ALŢI 2.500 DE PROPRIETARI
Astfel, statul român trebuie să plătească chiria aşa cum a fost stabilită iniţial prin HG 1886/2006, în cuantum de 81.928 de lei pe lună, şi nu pe cea stabilită prin HG 343/2007, de 18.256 de lei. Guvernul României trebuie să plătească proprietarilor Castelului Bran suma iniţială până la data de 18 mai 2009, când Familia de Habsburg preia în administrare castelul, şi, de asemenea, retroactiv. Nu doar Familia de Habsburg beneficiază de verdictul instanţei supreme, ci şi alţi 2.500 de proprietari ai unor imobile retrocedate care şi-au păstrat destinaţia de instituţii de cultură sau de învâţământ, cărora le-au fost reduse chiriile prin acea hotărâre de guvern. Pentru domeniul Vatra medievală, statul român trebuie să plătească Familiei de Habsburg o chirie lunară de 40.975 de lei, potrivit Mediafax.

Statul român deţine o colecţie de obiecte de patrimoniu la Bran, care va fi mutată la Vatra medievală, din apropierea castelului. Deşi şi acest domeniu a fost retrocedat Familiei de Habsburg, statul român îl poate administra în continuare până în 2012, contra chiriei lunare. Colecţiile de la Bran vor putea fi vizitate la Vatra medievală, după cum a anunţat ministrul Culturii, Theodor Paleologu, Familia de Habsburg arătându-se deschisă ideii de menţinere a castelului în regim de muzeu, dar şi faţă de o "eventuală cumpărare a acestuia de către statul român".

×
Subiecte în articol: observator habsburg