x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hai să votăm cu urşii!

Hai să votăm cu urşii!

de Diana Scarlat    |    03 Sep 2008   •   00:00
Hai să votăm cu urşii!
Sursa foto: Patrick Bernard/

MITING DE PROTEST ● Adunare împotriva vînătorii în parcurile naţionale
Ariile noastre protejate sînt tocmai bune pentru întreceri de vînătoare. Aşa cred unii dintre aleşii noştri. Dar vînatul e din ce în ce mai rar, iar habitatele lighioanelor scad pe zi ce trece. Apărătorii animalelor vînate vor protesta faţă de legea vînătorii, care urmează să fie votată marţi, 9 septembrie.



MITING DE PROTEST ● Adunare împotriva vînătorii în parcurile naţionale
Ariile noastre protejate sînt tocmai bune pentru întreceri de vînătoare. Aşa cred unii dintre aleşii noştri. Dar vînatul e din ce în ce mai rar, iar habitatele lighioanelor scad pe zi ce trece. Apărătorii animalelor vînate vor protesta faţă de legea vînătorii, care urmează să fie votată marţi, 9 septembrie.

Asociaţia Kogayon îi cheamă la miting pe iubitorii animalelor şi ai naturii, de Sfîntă Mărie Mică. Cei cărora le pasă de soarta ariilor noastre protejate vor protesta faţă de legea care prevede permiterea vînătorii în parcurile naţionale. Demersul anterior al asociaţiei a avut ca efect returnarea acestui proiect de modificare a legii vînătorii de către preşedintele Parlamentului, în două rînduri. Însă marţea viitoare, aleşii vor putea decide să adopte modificările, în defavoarea animalelor şi a ariilor protejate.

O LEGE CU SUSPENDARE. Noul proiect de modificare şi completare a Legii vînătorii ar da mînă liberă amatorilor de trofee, nici mai mult, nici mai puţin decît să-şi exercite hobby-ul în parcurile noastre naţionale. O fi adevărat că sportul ăsta, sau ce-o fi el, ar aduce o grămadă de bani României şi ar ajuta turismul în anumite zone, însă asta nu înseamnă că trebuie să ne sacrificăm ariile protejate pentru a satisface nevoia de sînge a oamenilor cu bani şi pentru a umple buzunarele organizatorilor de competiţii. Cît despre turism, se poate face şi fără o puşcă-n mînă... "9 septembrie 2008 este termenul la care Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor va depune raportul legii în vederea votării în plen, după ce aceasta a trecut de Senat cu unanimitate de voturi, cu aceleaşi prevederi aberante. Pentru a împiedica aprobarea legii în Parlament, pregătim un miting de protest, pe 8 septembrie, în faţa Parlamentului, în Piaţa Constituţiei, întrucît, conform Constituţiei, preşedintele este obligat să o promulge după reexaminare", spun reprezentanţii Asociaţiei Kogayon. La miting se va demonstra paşnic împotriva iniţiativei legislative şi se vor depune petiţii alături de listele de semnături ale celor care s-au alăturat demersului asociaţiei, adică 85 de organizaţii ecologiste şi alţi peste 12.000 de oameni. "Alături de noi în demersul nostru este şi Ministerul Mediului, care a promis că va merge cu amendamente la comisie. A fost depusă o petiţie şi la Parlamentul Europei, de unde am fost înştiinţaţi că aceasta se află în curs de soluţionare", explică membrii Asociaţiei Kogayon.

ÎN AŞTEPTARE. Protestatarii aşteaptă acum un răspuns din partea Primăriei Capitalei, care va decide dacă mitingul se va putea desfăşura acolo unde doresc organizatorii, în ziua şi la ora anunţată. "Chiar dacă nu ni se va aproba acţiunea de luni, vom organiza mitingul în altă zi sau în altă parte. Aşteptăm acum răspunsul Primăriei", ne asigură membrii Asociaţiei Kogayon. Pentru reexaminarea Legii vînătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 a intervenit şi şeful statului, la începutul anului, pe 23 mai. Preşedintele Băsescu preciza în cererea de reexaminare că legea utilizarea termenilor precum "zone cu protecţie strictă" sau "zone cu protecţie integrală a ariilor naturale protejate" poate crea confuzii.

ÎN DEZACORD CU UE. "Termenii nu sînt definiţi corespunzător şi nu îşi găsesc corespondenţa în legislaţia specifică din domeniu, astfel încît vor da naştere posibilităţii ca vînătoarea să se realizeze, cel puţin parţial, pe suprafaţa ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora", se specifica atunci în comunicatul prezidenţial. La o analiză atentă a proiectului de modificare a Legii vînătorii se poate constata că multe dintre propuneri contravin reglementărilor internaţionale şi scopurilor pentru care au fost create ariile protejate. Astfel, pe lîngă impactul devastator pe care-l va avea asupra mediului şi a biodiversităţii, se încalcă şi acquis-ul comunitar, transpus în legislaţia naţională. În aceste condiţii, Comisia Europeană va putea declanşa procedura de infringement, prevăzută la articolul 226-228 din Tratatul CE.

Capre negre

În Parcul Naţional Munţii Rodnei, vînarea caprelor negre a fost interzisă pentru următorii 10 ani. Aşa a decis ieri Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, după ce instituţia a primit din partea Romsilva o solicitare de eliberare a unei autorizaţii de vînare pentru un exemplar de capră neagră. Nu a avizat-o şi nici nu va face asta în următorul deceniu. APM a cerut opinia Consiliului Ştiinţific al Academiei Române şi a Ministerului Mediului, recomandarea acestora fiind să nu se elibereze astfel de autorizaţii în următorii 10 ani.

×
Subiecte în articol: verde! protejate vînătorii